Едната риба, предназначена за най-новата експозиция "Антарктида“ в Природонаучния музей в Пловдив, не можа да оцелее на българския научно-изследователски кораб, който се върна тези дни от Антарктида. На Екватора е много горещо за вида "нототения" и въпреки всички мерки за охлаждане рибата е загинала, а е била и доста дребничка. Това съобщи в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" директорът на Природонаучния музей в Пловдив Огнян Тодоров. 

"Другата риба обаче е жива, вече си е в аквариума и прави опити да яде", добави Тодоров.

Рибата е в специален леден аквариум, който е с вместимост 12 000 литра вода, представлява леден пейзаж, температурата в него е минус 5 градуса, всичко е в лед. Той се намира в зала "Антарктида", която струва на музея 220 000 лева.

"Догодина ще изпратя двама наши акваристи на експедицията, от музея ще си направим експедиция до Антарктида, и ще докараме повече риби", решен е Огнян Тодоров.

Той съобщи още, че в музея имат и един нов октопод от Средиземно море, както и нови корали, които са в аквариума с коралите. 

Посещенията в Регионалния природонаучен музей се засилват много последните години, има  постоянен поток от посетители.

"Проблемът с пространството обаче е доста сериозен и трябва да се разшири експозицията, защото се задръстихме. От общината казаха, че работят по няколко варианта. Кога ще се случи, не знам", посочи Тодоров.

От общината наистина обявиха, че работят по няколко варианта за разширяването на музея, но засега не искат да афишират нищо. 

"Кметът е приел присърце въпроса и се прави всичко възможна да се реши проблема и вярвам в това", добави директорът на музея.