Интервю на "Фокус" с Росен Костурков от ПП за бъдещия областен управител на Пловдив:

- Г-н Костурков, търся ви по повод номинацията на професор Кольо Динков за областен управител. Потвърждавате ли официално?

- А вие откъде разбрахте това, че и аз вече се обърквам?

- Защо да сте се объркали, нали е ваша номинация?

- Номинацията на ПП-ДБ не е Кольо Динков. В момента се обсъждат много варианти, има поне четири имена, така че да коментираме нещо, което ще се случи най-рано другата седмица, ако въобще ще се случи, не е редно. Предпочитам да не коментираме имена, това са живи хора, все пак няма нищо решено.

- С кого коментирате имената? С коалиционните партньори от ДБ само или и ГЕРБ участват в тези разговори?

- В разговорите участват и ГЕРБ, да. В момента фокусът е изместен и няма развитие, но от края на миналата седмица се коментират заедно с ГЕРБ кандидати, които са приемливи и еднакво отдалечени от партиите, и, естествено, да имат качествата да свършат работата на областните управители.

Няма никакво окончателно решение, особено за Пловдив, не ми се иска да коментираме въобще имена. Не за друго, няма никаква тайна, но все пак това са живи хора и аз не съм привърженик да се хвърлят имената им в пресата.

- Избирателите трябва да бъдат запознати с номинациите.

- Избирателите естествено, че ще бъдат запознати кои ще бъдат областните управители.

- Предвижда ли се провеждането на коалиционен съвет или както се нарича?

- Няма такъв формат в управлението, защото ние не сме в реална коалиция. Дали се предвиждат разговори между партиите? Ами ние си говорим постоянно, така че тук не мога да ви отговоря нещо конкретно. Ние нямаме коалиция, за да имаме коалиционен съвет.

- Имате коалиция само с ДБ.

- Да, с Демократична България сме в коалиция, тя беше и предизборна. В парламента сме в една стая и с тях си говорим постоянно.

- Лидерът на ГЕРБ тази сутрин съобщи една обезпокоителна новина, че няма да има ротация. Това изправя пред сложна ситуация управляващите.

- Аз нямам представа в качеството си на какъв го съобщава.

- Е, как, лидер на партия.

- Има много ясна договорка между академик Денков и Мария Габриел, че на 9-ия месец ще има ротация. Това е сутрешното му събуждане на г-н Борисов, не знам какво е имал предвид. Ние имаме много ясни договорки и е казано пред всички, пред цялото общество, принципът на кабинета. Мисля, че по този начин Бойко Борисов дори излага малко името на Мария Габриел, ако го е казал наистина, защото аз не съм го чул. Какво означава "няма да има ротация“? Къде остава Мария Габриел в този процес?

- Казвате, че в края на следващата седмица да очакваме новите областни управители?

- Процесът си върви, назначаването на областните управители се случва на Министерски съвет, който е в сряда, може и още в сряда да имаме назначени областни управители.

- Преди това ще съобщите ли имената на тези четирима, които са номинирани за Пловдив?

- Не, няма да ги съобщим, защото, пак казвам – не е редно хора, които ни са се доверили, да ги изваждаме по медиите. Ако имаме окончателно решение, дори преди Министерския съвет може да бъде съобщено кой ще е областния управител.

- Чу се и вашето име за евентуален кандидат. Потвърждавате ли?

- Не. Никога не е било. Това са спекулации на ваши колеги. Не, не съм се кандидатирал, моето име не е в процеса за избор на областен управител и никога не е било.

- А ще има ли квоти на областните управители за управляващите партии?

- Такъв процес в момента няма. Процесът е да се намери консенсусен кандидат, ако е възможно за всяка една област, който да има качествата и способностите да свърши работата, защото тя няма да им е лесна в следващите месеци. Предпочитаме да не се назначават ярки политически фигури, за да не стигаме до въпроса "има ли квота, няма ли квота“. Областният управител е представителя на държавата в областта, който буквално трябва да върши работа, а не да е политическо лице. Това е процесът, по който работим в момента.

- Има ли някаква вероятност сегашният областен управител Ангел Стоев да остане на поста?

- Не. Няма никаква такава вероятност.