Романтизмът има своя запазена територия в музиката и в нея ще бъдат поканени варненци, които изберат новия концерт от проекта “Нова музикална сцена", предаде "Фокус". На 17 февруари в Градската художествена галерия на Варна един от най-уважаваните български кларинетисти - Росен Идеалов и пианистката Надежда Цанова ще изпълнят програма, която събира произведения от различни епохи под мотото “Духът на романтизма".

Роденият във Варна Росен Идеалов, потомък на легендарен за морската столица артистичен род, признава, че с голямо вълнение се връща всеки път на родната сцена, която помни таланта на неговия дядо, актьора Идеал Петров. Особено се радва, че концертът ще бъде в Градската художествена галерия - заради акустиката и заради атмосферата на историческата сграда. За пръв път именитият инструменталист ще музицира във Варна заедно с Надежда Цанова, млада просперираща пианистка, с която в последните години той реализира редица съвместни проекти.

Броени дни преди концерта Росен Идеалов споделя: “Нарекохме нашата програма “Духът на романтизма", защото преди всичко трима от авторите са от епохата на романтизма - Нилс Гаде, Карл Мария фон Вебер и Йоханес Брамс. Най-близки са Брамс и Вебер, макар и да са безкрайно различни един от друг като стилистика и начин на изразяване, но и двамата са в някакъв смисъл бунтари. А Ленард Бърнстейн, когото също в ключихме, има особена връзка с бунтарския дух и устрем на Вебер, носи силна личностна енергия. В изкуството, в музиката, духът на Романизма е жив. И днес продължават да се създават произведения в този дух. Само преди 20 години Стефан Драгостинов написа една соната за соло кларинет, която свирих на фестивала “Варненско лято" - “Голяма романтична соната за соло". А романтизмът като състояние на духа присъства във всеки стил, има го в бароковата, в ренесансовата музика, в класическия период. В съвременните музикални стилове романтичността я има там, където присъства в личността на композитора."

В програмата на концерта ще чуем Grand duo Concertante от Карл Мария фон Вебер, Соната оп. 120, №1 от Йоханес Брамс, "Фантастични пиеси“, оп. 43 от Нилс Гаде и Сонатата за кларинет и пиано от Ленард Бърнстейн.