Ремонтът на сцена "Филиал“ на Драматичен театър "Стоян Бъчваров“ във Варна върви по график. Това стана ясно днес, когато строителния обект бе посетен от кмета на града Иван Портних, който на живо се запозна с изпълнението на ремонтните дейности.

Подмяната на ВиК-инсталацията почти е приключила. През юни, ако метеорологичните условия позволят, ще бъде премахнат покрива, съобщи кметът Портних, предаде репортер на "Фокус".

До дни стартира окабеляването на обекта, както и доставката на гипсокартон. Ще се подмени осветлението и озвучаването. Ще бъде изградена климатична и вентилационни инсталации. Ще бъде изградена достъпна среда за хора с увреждания.

Предстои пълно обновяване на сцената, оркестрината, камерната и репетиционните зали. Изцяло ще бъдат променени интериорът на балкона, на главното фоайе, клубът на актьора. Ще бъде обновен и външният облик на сградата, която не е била ремонтирана основно повече от половин век.

Към края са и усилията за намиране на изпълнител, който да направи въртяща сцена. Там такава е имала преди много години. Проблемът идва от това, че са малко специалистите у нас, които могат да направят такова съоръжение, но той ще бъде решен, съобщиха от фирмата-изпълнител.

Ще се подобри и акустиката, която е била повредена в края на 80-те години на миналия век.

Строително-монтажните дейности се извършват по проекта "Ремонт, реконструкция и модернизация на сграда филиал ТМПЦ – Варна“. Финансирането е осигурено от ОП "Региони в растеж“ 2014-2020 г. Общата стойност на инвестицията е 6 825 503, 85 лв. Бенефициент е Община Варна.

Ремонтът се забави заради липсата на правителства, които да помогнат за финансирането. Това доведе до спешно гласуване от Общинския съвет на близо 1,7 милиона лева, за обекта, за да не се изтърве европейското финансиране, обясни кметът Иван Портних.

Амбицията до края на тази година да е приключил ремонтът на сцена "Филиал“.