17 училища от Великотърновска област ще получат средства за изграждане на нови или ремонт на вече съществуващи спортни площадки, предаде кореспондент на "Фокус“. Парите в размер на 2,4 млн. лв. са осигурени от Министерство на образованието и науката.

В община Велико Търново нови площадки ще имат Професионалната гимназия по електроника "Александър Степанович Попов" и СУ "Емилиян Станев“. Основно ремонтирани ще са съоръженията в Профилираната хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий", ОУ "Бачо Киро" и СУ "Вела Благоева", както и ОУ "Христо Ботев"в село Ресен.

Две училища в Горна Оряховица ще получат по 200 000 лв. за изграждането на нови спортни площадки. Това са СУ "Георги Измирлиев" и Професионалната гимназия по лека промишленост и икономика "Атанас Буров". Основни ремонти ще има на местата за спорт в училищата в селата Драганово и Първомайци.

В Павликени Професионалната гимназия по аграрни технологии "Цанко Церковски" също ще изгради нова спортна площадка, а Средно училище "Бачо Киро" ще ремонтира своята.

Пари за ремонт получава и ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в село Раданово, община Полски Тръмбеш.

Както вчера ви информирахме ремонти предстоят и в две свищовски училища - СУ "Димитър Благоев" и свищовската професионална гимназия "Алеко Константинов".

Професионална гимназия по транспорт "Васил Друмев" в Стражица е с одобрен проект и ще си направи нова спортна площадка, а Основното училище в село Асеново ще реконструира своята.

В общо 496 училища в страната ще бъдат изградени нови физкултурни салони и спортни площадки или съществуващите ще се ремонтират и обновят изцяло. Тази година училищата имаха възможност да представят проектите си в МОН до 10 януари.

Срокът за финансиране по програмата 31 октомври 2026 година, общият бюджет е 240 000 000 лв.