Взаимодействието между индустрия и наука е основата за създаване на дълбоки технологии. Това е един от основните приоритети в Министерството на иновациите и растежа – сътрудничество между бизнеса и академичната общност. Искаме да ребрандираме България като място за иновации, които създават висока добавена стойност за икономиката ни както във високотехнологични сектори, така и в културата, творческите индустрии, занаятите и уменията. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на работна среща с академичните ръководства на седем университета в Пловдив и кмета на града Здравко Димитров, на която домакин беше общината. На срещата присъства и заместник-кметът по образование Стефан Стоянов.

"За мен е особено важно да покажем капацитета на образователната система и потенциала в сферата на човешкия капитал през създаване на продукти, които са резултат от работата на научната практика в България“, каза още министър Стойчева.

По думите й, страната ни може да бъде място и за иновационни екосистеми със своя специализация с основа научна и развойна дейност. "Бъдещето на България и Европа е да открие своята конкурентоспособност през интелектуален и човешки капитал“, подчерта още министър Стойчева.

На срещата бяха обсъдени теми, свързани с разработването на иновации в сферата на биотехнологиите, медицината, цифровото селско стопанство, културата, историческото наследство и творческите индустрии, както и необходимостта от комерсиализация на научните изследвания.

Министър Стойчева представи възможностите за подкрепа и взаимодействие между МИР и университетите и през финансовите механизми на министерството.

По-късно тя посети Медицинския университет в Пловдив, където се запозна с иновативното обучение по медицина в симулационния център на университета, чиито възможности представи заместник-ректорът по научната дейност проф. Благой Маринов.

"Не можем да правим персонализирана медицина без персонализирано обучение, а дигитализацията и технологиите дават възможност за този процес“, заяви министърът на иновациите и растежа.

По-късно тя ще посети Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ и Центъра за върхови биотехнологии.