Рекорден брой спортисти участваха в лекоатлетически игри "Видин Рън“ 2024, предаде репортер на "Фокус“. В продължение на четири дни Видин се превърна във фестивален спортен град, по времето на който бе отбелязана 100-годишнината на българската лека атлетика.

"Царицата на спортовете“ събра стотици деца, младежи и възрастни, в различни спортни прояви и състезания. Над 100 деца от България и Сърбия се включиха в лекоатлетически игри във Видин през първите два дни, с което бе поставено началото на програмата на атлетическия пробег "Видин Рън“ 2024, като част от "Рън България“. В Крайдунавския парк деца от 1 до 6 клас взеха участие в занимания по атлетика, които изискваха качества като бързина, ловкост и съобразителност. За доброто си представяне всички участници бяха отличени с грамоти, връчени от заместник-кмета на Община Видин Борислава Борисова.

На реновираната закрита лекоатлетическа писта се проведе трибой "А1 атлетика за младежи“ до 14 години. Те се надпреварваха в дисциплините бягане на 60 метра, скок дължина и бягане на 600 метра за момичетата и на 800 метра за момчетата. Младите лекоатлети получиха грамоти и награди, а класиралите се на първите три места момичета и момчета бяха удостоени с медали. Отличията връчи Кристен Радуканова – най-бързата българка за 2024 година и четирикратна шампионка на България за миналата година на 100 м., 200 м. и щафета 4x400 метра.

В съботния ден програмата продължи с международния детски турнир по лека атлетика "Дортикум“ на закритата лекоатлетическа писта, който се провежда за четвърта поредна година.

Финалът бе днес на площад "Бдинци“, когато стотици професионални бегачи и любители, деца и възрастни, се включиха в атлетическия пробег "Видин Рън“ в две дистанции -на 6 км и 1,3 км и в смесените щафети 2х6 км.

Преди да даде старт на 6-километровия пробег, заместник-кметът на Общината Борислава Борисова поздрави организаторите и участниците в проявата. Тя изрази удовлетворението си, че Видин отново е домакин на атлетическия пробег и той се утвърждава като традиция. "Тази година преминава под мотото "100 години българска лека атлетика. "Рън България“ изпълнява своята мисия – да мотивира децата и подрастващите да участват в ежедневни спортни тренировъчни процеси и турнири. Възпитава здравословен начин на живот и не на последно място показва красиви места от България“.

В пробега се включиха професионални бегачи и любители от различни краища на България, както и от САЩ, и Китай.

Победител при мъжете на дългата дистанция стана Иван Андреев, следван от Атанас Куцаров, а на трето място е Методи Георгиев. Наградите им бяха връчени от заместник-кмета Борислава Борисова.

При жените най-бързо премина 6-километровия пробег Антония Георгиева, втора финишира Билсерин Сюлейман, а Памела Ени стана трета. Президентът на БФЛА Иван Колев награди победителките.

При щафетата първи се класира отборът на Иван Андреев и Памела Ени, втори приключиха Атанас Куцаров и Билсерин Сюлейман, а на почетното трето място се класираха Методи Георгиев и Антония Георгиева. Отличията им връчи заместник-председателят на Общинския съвет-Видин Николай Николов.

За първите 8 участници с най-високи резултати, както и за най-добрите три отбора при смесените щафети, имаше парични награди. Всички, които се включиха в състезанията, получиха медали, грамоти и подаръци.

Третото издание на спортното събитие "Рън Видин“ се организира от Община Видин, Българската федерация по лека атлетика, "Рън България“ и спортен клуб "Радуканови“.  То е част от веригата състезания "Рън България“.

Ирена Данаилова