За трета година Видин е домакин на престижното спортно събитие, част от веригата "Рън България“, предаде репортер на "Фокус“. Лекоатлетическо събитие ще се проведе в дунавския град през следващите четири дни.

На пресконференция днес беше представена програмата за атлетическия пробег "Видин Рън“ и съпътстващите го състезания, които ще се проведат в периода 11 – 14 април. Събитието се организира от Българската федерация по лека атлетика, "Рън България“ и Спортен клуб "Радуканови“, със съдействието на община Видин.

Спортното събитие, част от веригата "Рън България“, тази година е посветено на 100-годишнината на българска лека атлетика. Състезанието включва състезания за деца по лека атлетика, лекоатлетически турнир " А1“ за младежи, международен турнир "Дортикум“ и масов пробег на 6 км и 1.33 км, маршрутът на които преминава покрай някои от най-големите туристически забележителности в града.

През изминалата година в състезанията във Видин са се включили над 1000 спортисти, а очакванията са през тази година участниците да са над 2000. "Целта на спортното събитие е да се популяризира леката атлетика сред децата и да се даде възможност на повече хора да вземат участие в организирани бягания в цялата страна. Състезанието промотира здравословния начин на живот чрез движение и съвети на бегачи от България и чужбина, които ще гостуват в неделя, в град Видин“, каза на пресконференцията Борислава Борисова,  заместник-кмет на Община Видин.

Антон Бонов, представител на Българската федерация по лека атлетика и създател на инициативата "Рън България“, благодари на Борислава Борисова за съдействието и помощта от страна на Община Видин и представи програмата за предстоящите събития. По повод юбилея на българската лека атлетика специален гост ще бъде новият президент на Българската федерация по лека атлетика Ивайло Колев.

Мирослав Радуканов, главен треньор в СК "Радуканови“  съобщи, че за четвъртото издание на  турнир "Дортикум“ има рекорден брой заявки за участие на над 200 деца, от 15 клуба от България и чужбина. В тазгодишния турнир, освен традиционните състезания по - бягане, скок височина и скок дължина е включена и нова атрактивна дисциплина - 2х30 метра щафетно бягане на родител с дете.

Заместник-кметът Борисова прикани всички желаещи да се запишат за участие, според възрастовата група, в атлетическия турнир "Рън Видин“.

С програмата за предстоящите състезания може да се запознаете тук:

https://www.facebook.com/events/739624361488574/

Пресконференцията се състоя в Медийния център на Община Видин, като участие в нея взеха заместник-кметът Борислава Борисова; Антон Бонов, представител на Българската федерация по лека атлетика и създател на инициативата "Рън България“; Мирослав Радуканов главен треньор и Теодор Тодоров, треньор в СК "Радуканови“ и Андрей Рангелов, главен съдия на състезанието.

Ирена Данаилова