Разнообразна и интересна програма ще поднесе Български камерен оркестър (БКО) - Добрич под диригентската палка на Емил Табаков. Това обещава самият творец на публиката в добруджанския град. Днес диригентът се срещна с журналисти в присъствието на Арто Чифчиян, диригент на БКО-Добрич, и д-р Емилия Баева, зам.-кмет "Хуманитарни дейности", предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич. Емил Табаков гостува в Добрич по покана на своя дългогодишен приятел и колега Арто Чифчиян и на Община град Добрич.

Много неща са написани за камерен оркестър в епохата на класицизма и на барока, затова диригентът е подбрал в програмата на концерта две произведения на Моцарт и Хайдн, които в музикалните среди биват определяни като основоположници на класическата музика.  

"И точно тези две неща ги предложих, защото много се надявах да изсвирим едно много интересно произведение и за състава, и за оркестъра, и за публиката, за да се запознае с нещо ново. Но то струва пари, авторски права, затова се наложи да не го свирим", каза Емил Табаков. Става дума за руския композитор Алфред  Шнитке, работил в последните си години в Германия, един от най-забележителните автори на ХХ в., и неговото произведение "Моц-арт ала Хайдн". Произведението е за камерен оркестър и две цигулки. По думите на диригента добричката публиката при други обстоятелства би имала шанса да го чуе със специалното участие на Ирина Олшанска, концерт-майстор на Български камерен оркестър - Добрич, и на концерт-майстора на Варненския оркестър Красимир Щерев. 

Вместо "Моц-арт ала Хайдн" ще прозвучи част от пиеса за пиано на Прокофиев, разработка на Иван Бакалов, преподавател в Консерваторията в София от времето на студентските години на Емил Табаков. За финал ще прозвучат композираните от него "Български танци", написани в оригинал за симфоничен оркестър и преработени и за струнен оркестър. 

Емил Табаков не гостува за първи път в добруджанския град, но предишното му гостуване е било назад във времето, още когато Добрич е носил името Толбухин. След концерта на 12 октомври - сряда, от 18:30 ч. в Огледална зала "Нели Божкова" предстоят още много концерти на световноизвестния диригент, който ще гостува на публиката в Скопие, Варна, Пловдив, Русе, Богота в Колумбия и както каза самият той, "още много други места".

Днес е първият ден, в който се продават билети за концерта, и те се изчерпват много бързо, което е доказателство, че в Добрич има ценители на класическата музика, на класата на БКО-Добрич и на невероятния талант на диригента Емил Табаков.

Жулиета НИКОЛОВА