Емил Табаков ще бъде гост диригент на Български камерен оркестър (БКО) - Добрич, концертът е на 12 октомври от 18:30 ч. в Огледална зала "Нели Божкова", предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич. Световно известният български диригент и композитор ще дирижира добричкия оркестър, като в програмата е включено и неговото произведение "Български танци".

В световната практика няма много диригенти, които да са и същевременно композитори. Емил Табаков е автор на 11 симфонии ( 7 от тях издадени на CD от английската фирма Toccata Classics и предстои издаването на още 3 ), концерти за оркестър, концерти за различни инструменти, Реквием по латински текст, камерни и солови произведения. Повечето от тях са написани по поръчка на Международни фестивали и известни изпълнители. Издадени са на CD за звукозаписни компании - Naxos, Gega, Balkanton, отличени са с национални награди и са често изпълнявани в България, Германия, Португалия, САЩ, Япония, Финландия, Франция, Австрия, Турция и други страни.

Носител е на престижни национални награди в областта на музиката. Музикант на годината на БНР за 1992, Мъж на годината на Международния библиографичен център в Кеймбридж, един от 100-те най-добри професионалисти според същия международен институт за 2012 г. През 1997 е министър на културата.

В програмата на концерта с БКО-Добрич са включени творби на Йозеф Хайдн – "Дивертименто Си бемол мажор“, Волфганг Амадеус Моцарт – "Дивертименто Фа мажор“, "К 138“, Сергей Прокофиев - "Мимолетности“, и Емил Табаков – "Български танци“.

Жулиета НИКОЛОВА