Областна администрация Разград и Областна администрация Търговище подготвят съвместна изложба на тема "Архиви на свободата", с която да отбележат 3 март – Националния празник на Република България, съобщиха за "Фокус" от областната администрация в Разград.

Вчера работни екипи от двете администрации с участието на заместник областния управител на област Разград Ивелина Игнатова и областния управител на област Търговище Гергана Цонева се срещнаха за координиране на последните подготвителни дейности по общата инициатива.

Изложбата се организира със съдействието и с предоставени архивни материали и артефакти от Държавен архив – Разград, Регионален исторически музей – Разград, Художествена галерия "Проф. Илия Петров" – Разград, Държавен архив – Търговище, Регионална библиотека "Петър Стъпов" – Търговище, Регионален исторически музей – Търговище и Художествена галерия "Никола Маринов" – Търговище.

В Разград тя ще бъде експонирана на седмия етаж във фоайето на Областна администрация Разград. Официалното й откриване ще бъде на 27 февруари 2024 г. от 14.00 часа, като са поканени наследници на опълченци от Разградско.

Експозицията включва пана със старинни фотографии и документи, свързани с Освобождението на Разград, копия от гравюри, изобразяващи битките за Освобождението на Търговище и портрет на опълченеца дядо Геро, осигурен от разградската Художествена галерия.

Духът на времето е подплатен от оригинални старинни оръжия и икона от фонда на Регионален исторически музей – Разград, подарена на града ни от освободителите.

Интересен акцент от предоставените от Държавен архив – Търговище материали е тематичното табло с надслов "Хем ни беше страшно, хем гордо!...", посветено на търговищенецът Пеньо Колев – Бомбето – сградостроител, майстор-ръководител при изграждането на паметника на връх Шипка.

Изложбата ще бъде експонирана в периода 27 февруари – 7 март 2024 г., като ще бъде организирано посещението й от групи от ученици от разградските училища.

Също на 27 февруари, но от 17,30 часа, в Арт галерията на Регионалната библиотека в Търговище ще бъде открита изложба за освобождението на съседния ни град, като в нея ще бъдат експонирани и тематични табла, посветени на освобождението на Разград.