Район "Изгрев“ е първият в София, който има най-много участници в кампанията за качеството на въздуха в учебните заведения "Знаеш ли какво дишаш?“. Това съобщи кметът Делян Георгиев в личния си профил във Facebook, предава "Фокус".

Ето какво още каза районният кмет:

Три детски градини и едно от училищата в нашия район са одобрени по ПУДООС и ще бъдат снабдени със специални сензорни устройства, които ще измерват в реално време чистотата на въздуха в класните стаи и в стаите в детските градини.

Веднага щом умните устройства индикират замърсяване, ще алармират. Това ще бъде знак към учителите да отворят прозорците. В следващия етап се предвижда въздухът да бъде пречистван чрез специални устройства.

Качеството на въздуха в затворените пространства в градините и в училищата, където децата ни прекарват най-много време през деня, е от изключително значение за тяхното здраве. Според статистиката всяко трето дете в Европа страда от астма. Повишените нива на въглероден диоксид, температура и влажност на въздуха в затворените помещения влияят върху здравето на подрастващите, те са една от най-уязвимите групи, защото още в най-ранна възраст стават жертва на хроничните респираторни заболявания.

Проблемът със застоялия въздуха в класната стая се превръща във все по-застрашаваш фактор за общественото здраве. Администрация на район "Изгрев“ отново е лидер, споделяйки и прилагайки най-модерните и полезни практики, особено когато става въпрос за нашите деца. Включвайки се в социалната кампания "Знаеш ли какво дишаш“ ще подобрим тяхната концентрация, тонус и физическо здраве. Децата на "Изгрев“ заслужават това!