Отмениха заседанието на Експертния екологичен съвет, който трябваше да реши дали край Павликени да има завод за каменна вата. Заповедта издаде директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица, но предложението идва от фирмата – инвеститор – "Петрургия“ ЕООД. Това обобщи за "Фокус“ Милка Асенова, отговаряща за "Връзки с обществеността“ в РИОСВ.

Заседанието бе насрочено за 24 ноември /четвъртък/. На него трябваше да бъде разгледано инвестиционно предложение "Изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, сграден фонд и площадки за находище "Върбовка“, село Върбовка, община Павликени, област Велико Търново“, с възложител фирма "Петрургия“.

"Основанията на директора са свързани с необходимостта от отстраняване на процедурен пропуск. След първото заседание на ЕЕС, проведено на 31 януари, са постъпили допълнителни становища от компетентните органи, както и становища, възражения и мнения от засегната общественост. В голяма част от тях е посочено, че информацията в Доклада по оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) е непълна и недостатъчна. Те не са предоставени на възложителя за изразяване на становище и при необходимост – коригиране и допълване на доклада“, обяснява Асенова.

Постановяването на краен административен акт, без да е предоставена възможност на възложителя да се запознае с всички допълнително постъпили становища, би накърнило правото му на участие в производството. Това право е гарантирано както от процесуалните правила на процедурата по ОВОС, така и от общите правила на чл. 34 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), казват още от РИОСВ - Велико Търново.

Съгласно чл. 35 от АПК административният акт се издава след като се изяснят всички факти и обстоятелства от значение за случая и се обсъдят обясненията и възраженията на заинтересованите граждани и организации.

На това основание заповедта за насрочване на ЕЕС е отменена, като преди насрочване на следващо заседание на ЕЕС на възложителя "Петрургия“ ЕООД ще бъдат изпратени всички становища, постъпили след първото заседание на съвета, и ще му се укаже възможността да коригира ДОВОС.

Заповедта е изпратена на членовете на постоянния и допълнителния състав на ЕЕС и на заинтересованите лица и организации, подали заявление за участие в съвета.

Дали насроченият за четвъртък протест срещу завода, който трябва да започне в 9:30 часа ще се състои, все още няма информация.

Луиза ТРАНЧЕВА