Протест срещу изграждането на завод за каменна вата в Павликени организират пред РИОСВ – Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Инициатор на поредния мирен митинг, който е насрочен за следващата седмица, е сдружение "Ти решаваш“. От организацията уточняват, че в деня на протеста – 24 ноември в Инспекцията ще заседава Екологичен съвет. Експертите трябва да вземат решение относно инвестиционното намерение на фирма "Петрургия“ със собственик бизнесмена Румен Гайтански дали в село Върбовка /община Павликени/ да бъде изградена "логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, сграден фонд и площадки за находище "Върбовка“.

От гражданското сдружение алармират, че зад наименованието "собствен енергоизточник“ има прикрито намерение за изграждане на най-големия Инсинератор в Европа.

"При предвидените капацитети на енергоизточника /инсталация за изгаряне на отпадъци/, заложени в проекта, общо в инсталацията ще постъпват 56 т/час модифицирани горива от отпадъци (RDF), което прави 1344 тона за 24 часа. Това са повече от 67 камиона по 20 тона полезен товар. Всеки ден! Отпадъчният продукт остава неизвестен като количество и качество“, обясняват от "Ти решаваш“.

От там припомнят и, че това е втори по ред експертен съвет, свикан от директора на РИОСВ. По време на първия заместник-кметът на Община Павликени - инж. Анастасия Вачева и кметът на Върбовка - Ивелин Розинов са гласували в подкрепа на инвестиционното намерение, въпреки протестите на гражданите.

"През месец март 2022 година Общински съвет  Павликени взе решение, с което задължава представителя на Община Павликени и кмета на Кметство село Върбовка да гласуват против Доклада за оценка за въздействие на околната среда на горецитираното инвестиционно намерение. През юли 2022 година в РИОСВ Велико Търново бяха внесени подписки от няколко инициативни комитета от  Павликени, Левски, Севлиево, Сухиндол, Велико Търново, като подписите против инвестиционното намерение са над 20 000“, поясняват още от гражданското сдружение.

До РИОСВ са изпратени и десетки протестни писма от граждани и представители на бизнеса срещу този мега проект.

Аргументите на протестиращите са свързани с това, че изграждането на производствената компания ще доведе до транспортирането на RDF, изгарянето на RDF, транспортиране на отпадъчни пепел и шлаки от процеса на изгаряне, транспортиране на готова продукция, замърсяване с диоксини, фурани и тежки метали, както и до създаване на още опасни за околната среда инсталации в региона.

Протестът е насрочен за 24 ноември и ще започне в 9:30 часа пред сградата на РИОСВ – Велико Търново. Преди това, на 21 ноември от 17:30 часа в читалище "Братство-1884“ в Павликени ще се проведе открита среща с граждани, медии и други заинтересовани лица.