РИОСВ-Стара Загора извърши проверка на нерегламенитираното сметище в Раднево, във връзка със сигнали на граждани. Това съобщиха за "Фокус" от институцията. Те поясниха, че във връзка с извършена проверка на 21 март по чистотата на населените места в гр. Раднево, са установени замърсени терени извън определените места за изхвърляне на отпадъци в района на ромската махала в квартал "Кантона“ на гр. Раднево, покрай дигата на река Блатница с приблизителна площ от 2 декара.

"След извършена служебна проверка в КАИС се установи, че посочените терени са общинска собственост. В тази връзка е дадено задължително предписание, със срок до 31 март, до кмета на Община Раднево за почистване на замърсените общински територии от битовите отпадъци и писмено да уведоми РИОСВ-Стара Загора за изпълнението му. РИОСВ извършва превантивен, текущ и последващ контрол, в съответствие с изискванията, регламентирани в българското екологично законодателство, в частност, управление на отпадъците", съобщиха от институцията.

Припомняме, че през февруари Старозагорската екоинспекция проведе работни срещи с общинските администрации от своята територия и обсъди изпълнението на ангажиментите на кметовете да проверяват и като локализират замърсени терени, да организират  почистването им до края на март и да предприемат мерки да не се допуска последващо замърсяване.

От началото на април екипи на РИОСВ – Стара Загора ще започнат проверки за изпълнение на предписанията и при необходимост ще се предприемат административно наказателни действия спрямо отговорните институции и лица съгласно Закона за управление на отпадъците.

РИОСВ - Стара Загора призовава общините и гражданите на територията, контролирана от инспекцията, да се включат  активно в акциите за изчистване на замърсени терени извън определените места за изхвърляне на отпадъци.

Рени АТАНАСОВА