Пътните полицаи започват от утре засилени проверки, които са част от традиционната акция "Зима“. Това съобщи пред журналисти Николай Стефанов, началник на група "Пътен контрол“ към сектор "Пътна полиция“ във Враца, предаде кореспондент на "Фокус“. По време на акцията, която стартира на 1 ноември и ще продължи през целия месец, ще има завишен контрол освен към шофьорите, така и към колоездачите и пешеходците и ще се следи за светлини, гуми и отразителни знаци.

И тази година кампанията ще е разделена на три етапа. Първият е от 1 до 10 ноември и е под надслов "С безопасно пътно превозно средство през зимата“. Той е насочен към колоездачите и хората, които управляват превозни средства с животинска тяга. През вторият етап от кампанията "Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“, който ще се проведе от 10 до 20 ноември, вниманието на контролните органи ще бъде насочено към превенция над поведението на пешеходците, както и към водачите на превозни средства, които не осигуряват предимство. Третата част от кампанията ще е от 21 до 30 ноември и ще е под надслов "Безопасно шофиране през зимата“. Ще се следи за техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.

"Засилен ще е контролът по пътищата през целия период, като той ще бъде концентриран главно в големите градове, където има по-голям пътникопоток“, заяви Николай Стефанов и подчерта, че според Закона за движение по пътищата грайферът на гумите трябва да е равен или по-голям от 4 мм. Стефанов уточни, че най-честите нарушения, които служителите на реда установяват, са неизправни светлини на автомобилите, както и липса на светлоотразителни жилетки при водачи на велосипеди. "Задължително е водачите на електрически превозни средства да бъдат със светлоотразителни елементи по дрехите, а такива до 18-годишна възраст да имат и поставена каска на главата“, заяви още Николай Стефанов и припомни, че глобите за технически неизправности по осветителната уредба на автомобилите е от 50 до 200 лв., а тези без светлоотразителни елементи 50 лв.

Росица ВАЛЕНТИНОВА