Първото обсъждане по процедурата за обединяване на районните съдилища в Каварна и Балчик се проведе в залата на НЧ "Паисий Хилендарски - 1870“ в Белия град, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) започна поредица от обществени обсъждания с участието на представители на местната, изпълнителната, законодателната и съдебната власт, на граждани, НПО и бизнеса по повод откритите процедури за оптимизиране структурата и организацията на дейността на районни съдилища в съдебните райони на окръжните съдилища в Добрич, Ямбол, Хасково, Стара Загора и Габрово. В обсъждането се включиха кметовете на морските общини Мариян Жечев и Елена Балтаджиева, представители на адвокатски и съдийски колегии от региона.

Даниела Марчева, член на ВСС, откри срещата с кратко представяне на аргументите за предложената промяна. Основните мотиви са свързани с бюджета, като през последните 5 години е отчетено, че той се увеличава всяка година стабилно с около 100 000 лв. за Районния съд в Каварна. Прогнозите са, че продължаващата инфлация драстично ще увеличи този бюджет. Средно месечно постъпленията на делата в съда в морския град е под средното за страната, отчитат от ВСС. За 2021 г. общо постановените присъди са 13 на брой в Районния съд в Каварна.

Делът на заповедните дела е около 65%. Доминират брачните дела. Като цяло се отчита, че съдилищата, създадени през последните 20-30 години у нас, не са съвсем целесъобразно организирани. Аргументите на защитниците на идеята Районния съд в Каварна да бъде запазен са в няколко посоки.

Те са подкрепени от областния управител на Добрич Галин Господинов, кметове, представители на гилдията, намират подкрепа и от всички депутати от областта на Добрич. Сливането на съдилища ще създаде редица неудобства на гражданите, като оскъпяване на правните услуги, транспортни неудобства, губене на ценно физическо време, невъзможност прависти да упражняват своята професия в региона на двете морски общини - Шабла и Каварна, които са и погранични, със сухопътна и морска граница, контрол на трафик на хора и стоки, управление на бежанска вълна. При евентуално сливане на съдилищата на Каварна и Балчик жителите на най-отдалечените места, например от Дуранкулак, ще трябва да пътуват около 70 км само в едната посока, за да получат правна услуга.

По думите на кмета на Шабла Мариян Жечев младите хора, избрали да следват право, с реформата няма да се завърнат по родните си места, за да упражняват избраната от тях професия на магистрати. По думите на депутата Мая Димитрова, която се включи онлайн от столицата, правосъдието е за хората и всеки трябва да има достъп до него.

Според архивни данни още в началото на миналия век в Каварна е създадено Мирово съдилище, закрито по време на румънската окупация. По-късно то отново възстановява дейност, впоследствие е закрито и дейността му отново е възобновена преди повече от 20 години. По думите на кмета на Каварна Елена Балтаджиева предложената реформа е в разрез с принципите за повишаване на качеството на правосъдие у нас и подобряване на достъпа на гражданите до правосъдие. Освен това не е съобразена със социално-демографската и технологична структура на двете морски общини - Шабла и Каварна. Само два примера бяха приведени - изключително лошото състояние на пътната мрежа в този район и липсата на регулярен обществен транспорт.



Жулиета НИКОЛОВА