Фотоволтаичният парк на мястото на бившата фабрика на "Кока-Кола" в район "Източен" се изгражда в съответствие с всички нормативни изисквания, показа проверка "Фокус".

Теренът е с предназначение за обществено обслужваща, производствена и складова дейност и жилищно застрояване. Подробният устройствен план на терена е гласуван от Общинския съвет и проектът е одобрен с Решение №17, взето с протокол №1 от 26 януари 2021 г. ПУП-ът на терена е гласуван преди приемането на Общия устройствен план на града и е възможно да не съвпадат - коментира главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов.

Първият градски фотоволтаичен парк е с мощност от 4MW и се очаква да заработи до края на годината. Теренът е с площ 48 декара и се намира на ъгъла на булевардите "Шести септември" и "Цариградско шосе", срещу кметството на район "Източен". Имотът е собственост на пловдивския предприемач Ангел Куков, който го  купи след преместването на поточните линии на "Кока-Кола" в Костинброд.

За сделката се разчу, когато пловдивският общински съвет одобри внесения от бизнесмена ПУП за жилищно строителство. Тогавашният областен управител Дани Каназирева обаче върна решението, за да се намалят параметрите на застрояването, а в последствие бе гласуван промененият план.