Първи Ритуал "Розобер" се проведе вчера в розовите градини на село Черганово, предаде репортер на "Фокус". Ритуалът беше пресъздаден от читалищните дейци от Народно читалище "Антон Страшимиров - 1909“. Малко по-късно се проведе и първи Ритуал "Розоварене" в Етнографски комплекс "Кулата" в Казанлък.

Общо седем ритуала "Розобер“ и четири "Розоварене“ е подготвила Община Казанлък с читалищните формации за гостите на 120-ия Празник на розата. "На празничния 24 май /сряда/ от 9:30 ч. заповядайте в село Овощник на Ритуала "Розобер", изпълнен от НЧ “Просвета-1908". Идната събота, на 27 май, заповядайте от 9:30 ч. в село Кънчево на Ритуал "Розобер", изпълнен от Народно читалище "Хаджи Димитър-1927", а от 11:00 ч. отново в Eтнографски комплекс "Кулата" и Музей на розата ще се проведе Ритуал "Розоварене". На 28 май /неделя/ от 9:30 ч. в село Ясеново ви очаква групата на Народно читалище "Алеко Константинов – 1919г." на Ритуал "Розобер", от 11:00 ч. Eтнографски комплекс "Кулата", Музей на розата ще бъде представен Ритуал "Розоварене", апелират от Община Казанлък.

На кулминационния 3 юни /събота/ от 9.30ч. ще бъдат пресъздадени паралелно два ритуала "Розобер“ – в село Овощник и в село Розово. От 11:00 ч. в Етнографски комплекс "Кулата", Музей на розата може да видите и да участвате в Ритуал "Розоварене".

Последният ритуал "Розоварене“ е на кулминационния 4 юни /неделя/ от 10:00 ч., когато красивият ритуал "Розобер" ще бъде пресъздаден и за официалните гости на 120-ия Празник на розата в розови градини край Казанлък.

Рени АТАНАСОВА