Седем на брой ще са ритуалите по розобер в населените места от Казанлъшкия регион по време на тазгодишния Празник на розата, предаде репортер на "Фокус". Първият от тях ще бъде изпълнен на 21 май в село Черганово. Следват селата Овощник – 24 май, Кънчево – 27 май, Ясеново – 28 май, Розово – 3 юни, Овощник – 3 юни и край Казанлък – на 4 юни.

Според изнесената на сайта на Община Казанлък информация за резервациите и цените на платените събития за празника, туристите ще плащат по 70 лева в кулминационния ден от празника - на 4 юни. Цената включва освен посещение в розовите градини, но и изглед към Карнавално шествие, с осигуряване на седящи места по сектори.

Предвиждат се пакетни билети за няколко тематично обособени тура "В града на розите и траките“, "Казанлъшка маслодайна роза“, "Казанлък – градът на художниците“, "Празник на розата в Казанлък“ и Опознай Казанлък със сърцето си“. Последният от изброените е най-скъпо струващият, като срещу билет за 100 лева, гостите на празника ще имат възможност да се включат в ритуалите Розобер и Розоварене, традиционното карнавално шествие в неделния ден, както и да посетят емблематични за града музеи и гробници.

Цената на билет за конкурса-спектакъл по избор на новата Царица Роза на Казанлък е 25 лева. Той ще се състои на 19-ти май в Двореца на културата "Арсенал" от 19.00 часа.

Рени АТАНАСОВА