Първата детска линейка във Варна ще заработи до седмица. Това разказаха доброволци от организацията "Аз вярвам и помагам“, която направи проекта реалност, научи "Фокус". В момента тече обработката на последните документи по регистрирането на линейката, очаква се процедурата да приключи до няколко дни, след което тя ще бъде на разположение на тел. 112.

Линейката "Аз вярвам и помагам“ ще бъде изпращана на всеки сигнал за дете, което има нужда от медицинска помощ, като тя ще работи за цяла Варненска област и ще има възможност да поема деца от самото им раждане до 18-годишна възраст. За целта тя е оборудвана с кувьоз, който ще се поставя при нужда.

Общата стойност на линейката е 250 хиляди лева, сумата е събрана от благотворителната организация "Аз вярвам и помагам“, подкрепена от хиляди българи, които събираха капачки или се включиха с дарение.

С реализирането на проекта, работата на организацията "Аз вярвам и помагам" не спира. Доброволците зад проекта вече са започнали кампанията "Кауза половин милион". Това е и следващата им цел, да съберат 500 хиляди лева. Сумата е предвидена за закупуване на още две линейки. Първата ще бъде специализирана неонатологична линейка и ще бъде дарена на СБАГАЛ – Варна. Втората ще бъде мобилен център за кръводаряване. Такъв в момента не съществува в България.

Останала сума е предвидена за закупуване на операционни маси, лампи и апаратура за детска хирургия.