Социологическо проучване ще се проведе в три общини във Варненска област. То трябва да събере мнението на жителите на територията на Местна инициативна група ВЪЗХОД – Ветрино, Вълчи дол, Провадия, относно съдържанието и насочеността на стратегията за Водено от общностите местно развитие за периода 2023–2027 г..

Проучването е заради започналата подготовката от страна на Местната инициативна група на нова Стратегия за Водено от общностите местно развитие за периода. Анкетата цели извършването на проучване на мнението на жителите на територията на Ветрино, Вълчи дол, Провадия относно съдържанието и насочеността на интервенциите. Чрез проучването се цели предварителното индикативно идентифициране на потенциалните интервенции, операции и бенефициенти, които да бъдат включени при изготвянето на стратегията.

Въпросникът е анонимен и доброволен, като цели максимална обективност на събраната информация.

Чрез изработването на новата стратегия, заради която се организира социологическото проучване, ще се търсят начини за финансиране на проекти за развитие на селските райони, според нуждите и желанието на местната общност за развитие на териториите. Сред тях са: Стратегиите са европейският фонд за регионално развитие, европейският социален фонд и европейският фонд за морско дело и рибарство. При избор на многофондово финансиране мога да бъдат включени мерки и от различните програми, финансирани по тези фондове като ОПРР (Оперативна програма за регионално развитие), ПРЧР (Програма за развитие на човешките ресурси),ОПНОИР (Оперативна програма за наука и образование за интелигентен растеж), ОПОС(Оперативна програма ,,Околна среда’’,ОПИК (Оперативна програма ,,Иновации и конкурентоспособност’’), ПМДР (Програма за морско дело и рибарство), както и приложимите европейски регламенти към тези програми. За изпълнение на многофондовото финансиране ще отговаря Комитет за координация на многофондовото прилагане на ВОМР (включва представители на всички програми, участващи във ВОМР и др.