За периода от 21 декември 2022 г. до 2 януари 2023 г., във връзка с официалните празници Коледа и Нова година, Областна дирекция по безопасност на храните във Враца е извършила общо 57 проверки в предприятия за производство и търговия на храни, складове за търговия на едро и дребно, заведения за обществено хранене, пазари и борси на територията на цялата областта. Това каза за Агенция "Фокус“ д-р Цветелина Тодорова- директор на Областната дирекция по безопасност на храните.

За периода е съставен един акт за административно нарушение и е издадено едно предписание за отстраняване на установено нарушение.

Д-р Цветелина Тодорова уточни, че съставеният акт е заради неправилно съхранение на млечен продукт в обект от търговската мрежа- смесен магазин, където е констатирано, че на витрина за обслужване се предлага неопаковано в самостоятелна опаковка саламурено сирене с повишено водно съдържание.

Издаденото предписание пък е в сектор обществено хранене- ресторант, в който е установено несъответствие, относно непълно водене на записи по системата за самоконтрол, посочи още д-р Тодорова и допълни, че по време на извършените проверки не са установени суровини и храни с неясен произход и с изтекъл срок на годност, не са постъпвали и жалби от потребители.

Росица ВАЛЕНТИНОВА