Десетки жители на Пловдив и областта се събраха на протест в неделния следобед, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Причината е нов законопроект за изменение на закона за опазване на околната среда и закона за устройство на териториите.

На кръговото кръстовище на Асеноградско шосе и Околовръствното на Пловдив хората издигнаха плакати: "Тюркмен не дава мълчаливо съгласие, "Стоп на кариерата в Горнослав", "Не зазиждайте децата", "Бетон+парички = екология за всички".

Заедно с децата си те излязоха и на пътното платно, на фона на шум от къртач, за кратко те спряха движението на автомобили, но след няколко минути полицията пусна трафика:

Исканията на протестиращите са следните:

1. Не на предложенията за изменение на Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на териториите чрез Закона за насърчаване на инвестициите, изцяло в интересите на частните инвеститори!

- По този начин засегнатите министерства, граждани и организации НЕ могат да изразят позиция.

2. Не на безкрайно валидните решения на РИОСВ - 15 години! Не на удължаване на срока на старите решения на РИОСВ с 10 години!

- Човек може да построи къща и след 15 години да разбере, че на 100 метра от нея ще се добива злато, уран, мед или варовик, посредством взривове, защото инвеститорът стои и чака.

3. Не на обжалването на решенията по ОВОС на 1 инстанция!

- Искаме висока степен на защита на животите си и на околната среда.

4. Не на даването на права на областните управители и министри да променят общите устройствени планове на общините!

- Ако искаме общините да са ни екологични, не може да налагате да са индустриални и замърсени!