close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Всички
Благоевград
Бургас
Варна
Велико Търново
Видин
Враца
Габрово
Добрич
Кърджали
Кюстендил
Ловеч
Монтана
Пазарджик
Перник
Плевен
Пловдив
Разград
Русе
Силистра
Сливен
Смолян
София
Стара Загора
Търговище
Хасково
Шумен
Ямбол
Протест в Дупница срещу поскъпването на водата с 200%
19:28 / 26.05.2023
271
© NOVA
Всички съветници от общинския съвет на Дупница излязоха на протест. Те искат да излязат от ВиК асоциацията.

В момента местното дружество няма как да предложи свой бизнес план и трябва да се съобрази с този на оператора "Кюстендилска вода". Това обаче можело да доведе до скок на цената на водата в града с около 200%. Според местния парламент се прави опит да се фалира ВиК Дупница, съобщава NOVA.

От МРРБ излязоха с позиция. Ето я и нея:

"Министерството на регионалното развитие и благоустройството и "Български ВиК холдинг“ ЕАД подкрепят бизнес плана на "Кюстендилска вода“ ЕООД за регулаторния период 2022-2026 г. Съгласно него от 2024 г. водният оператор ще предоставя ВиК услуги, освен на обслужваните дотогава потребители, и на жителите на община Дупница.

По решение на Общински съвет – Дупница от 2016 г. общината е присъединена към територията, на която оперира "Кюстендилска вода“ ЕООД по силата на договор, сключен с Асоциация по ВиК – Кюстендил. То е последвано от решение на Асоциацията за промяна на границата на обособената територия, в която е включена и община Дупница. За целта на 04.12.2018 г. между Асоциация по ВиК - Кюстендил и "Кюстендилска вода“ ЕООД е сключено допълнително споразумение към договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системи и съоръжения и за предоставяне на ВиК услуги на потребителите.

Съобразно изискванията на Закона за водите присъединяването на община Дупница към обособената територия, на която оперира "Кюстендилска вода“ ЕООД, вече е осъществено.

По отношение на прието през 2021 г. решение на Общинския съвет – Дупница за предприемане на действия за промяна на границата на обособената територия, обслужвана от "Кюстендилска вода“ ЕООД чрез напускане и прекратяване/отпадане на община Дупница от Асоциация по ВиК - Кюстендил, следва да се посочи, че за да се осъществи, е необходимо това решение да е последвано от решение на Общото събрание на Асоциацията. Съгласно разпоредбите на Закона за водите то трябва да е прието единодушно. Делът на държавата, представлявана от председателя на Асоциация по ВиК – Кюстендил, на когото министърът на регионалното развитие и благоустройството дава мандат, е едва 35 % от гласовете на всички членове на асоциацията. Kъм днешна дата такова решение не е взето.

Подкрепата от страна на МРРБ и "Български ВиК холдинг“ ЕАД за бизнес плана на "Кюстендилска вода“ ЕООД е също и в изпълнение на държавната политика в отрасъл ВиК и по-конкретно на заложената в Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България 2014-2023 г. цел и държавна политика за изграждане на консолидиран отрасъл с най-много 28 регионални дружества. Тази политика е важна стъпка в процеса за постигане на ефективност и високо качество на услугите. Същата цел е посочена и в Споразуменията за партньорство за програмните периоди 2014 – 2020 г. и 2021 – 2027 г. Тя е пренесена и в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Приключването на така наречената "водна реформа“, чието начало бе поставено още през 2009 г. с промени в Закона за водите, е заложено като цел в проекта на Закон за ВиК.

Важно да се отбележи е, че съгласно одобреното от Европейската комисия Споразумение за партньорство Европейските структурни и инвестиционни фондове финансират изграждане и реконструкция на ВиК инфраструктура само в консолидирани територии. Реализирането на тези инвестиции е от изключителна важност за подобрение качеството на предоставяните ВиК услуги (доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води) и постигане на съответствие с националното и европейско законодателство, и в частност Директива 98/83/EО — качеството на водите, предназначени за консумация от човека и Директива 91/271/ЕИО — пречистване на градските отпадъчни води".
Следете всички новини на агенция "Фокус" и чрез:
facebook
Google Новини
Всичко важно от ефира на радио "Фокус" слушайте и в нашите подкасти в:
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Зареждане! Моля, изчакайте ...

ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в София
Първа лига, сезон 2022/2023
Преговори за съставяне на правителство 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2022/2023 г.
29-годишна родилка почина в Русе
назад 1 2 3 4 5 напред
Анкета
"За" или "против" запазването на паметниците на Съветската армия в България?
За
Против
Не мога да преценя

Част от
НОВИНИ
ЗА НАС

За контакти:

тел.: 0882 801 050

focus@focus-news.net

За реклама:

Тарифи (виж) Избори 2023

тел.: 0882 801 001

sales@focus-news.net
©2000 - 2022 Медия груп 24 ООД. focus-news.net - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от focus-news.net, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в focus-news.net е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.