Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова и заместник-градският прокурор Христо Кръстев дадоха повече подробности относно обвинението в побой и домашно насилие срещу магистрата от Окръжна прокуратура Перник - Бисер Михайлов.

Към настоящия момент той не е разпитан като обвиняем, а пострадалата смята, че това е битов скандал. Христо Кръстев посочи, че жертвата не съдейства и твърди, че не помни нищо. 

Биляна Михайлова е изпаднала в безсъзнание. Имало е конфликт, първоначално вербален, прераснал във физически.

Сигналът към 112 е подаден от дъщерята, която не присъства на скандала, но намира майка си безпомощна и в безсъзнание.

"В 00:45 има скандал в дома на Бисер Михайлов, следовател отива на място, майката е закарана в болницата, придружена от дъщерята. Образувано е досъдебно производство, обвинението е изготвено", заяви Илиана Кирилова.

Според нея голяма част от обществото не вижда домашното насилие като нещо, с което да ангажира органите на реда.

Средна телесна повреда е престъпление от общ характер и прокуратурата е длъжна да предяви обвинение, но ще беше трудно, ако пострадалата не съдейства.

Христо Кръстев уточни, че са разпитани свидетели и е нанесена средна телесна повреда в условията на домашно насилие. Бисер Михайлов е задържан  до 72 часа и след това прокуратурата ще иска мярка "задържане под стража". Ще бъде предложено Михайлов да бъде отстранен от длъжност. По закон, ако магистрат бъде задържан "под стража" се счита, че лицето е изгубило работата си.

В СГС не са постъпвали други сигнали за насилие в семейството. В момента е възложено на оперативни лица да разпитват свидетели дали тормозът е бил системен - физически, психически или икономическа зависимост. В скандала не са били намесени упойващи вещества или алкохол. По тялото на обвиняемия има леки драскотини. 

Родителите на Бисер Михайлов също са били в къщата. "Те са роднини, но ще бъдат разпитани", заяви Илиана Кирилова.