Образувано е досъдебно производство от Апелативна прокуратура – Варна срещу кмета на Варна Иван Портних във връзка с акции на общината в Пловдивския панаир. Това стана ясно от прессъобщение на "Да, България", научи "Фокус". Малко по-късно депутатът от ДБ Стела Николова публикува текст в личния си Фейсбук профил по случая, качваме го без редакторска намеса:

"Успях!

Прокуратурата образува производство и разследва кмета на Варна Иван Портних за Пловдивския панаир.

Апелативната прокуратура във Варна е започнала досъдебно производство срещу варненския кмет Иван Портних за престъпление по служба. Разследването е заради бездействието му с връщането на акциите на Пловдивския панаир на държавата.

Досъдебното производство е по чл. 282, ал.2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. Той предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 8 години за лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави облага и при това са настъпили значителни вредни последици.

През 2017 г. Общинският съвет във Варна гласува акциите на "Пловдивски панаир“ АД да бъдат върнати в Министерството на икономиката. Това така и не се случи, което позволи на бизнесмена Георги Гергов да поиска акциите да бъдат апортирани в неговото дружество "Пълдин туринвест" и Герб - Варна охотно му ги връчи, но Търговския регистър отказа да впише апорта.

Още през декември 2021 г. подадох сигнал до прокуратурата, че кметът Портних не е изпълнил решението от 2017 г., а Общинският съвет не е избирал представител в общото събрание на "Пловдивски панаир“ цели 5 години. От това може да настъпи вреда, тъй като няма кой да защитава интересите му в общото събрание на "Пловдивски панаир“ АД.

Това дава надежда, че в крайна сметка бездействието на кмета Портних в полза на интересите на Георги Гергов за сметка на общината и държавата ще бъде наказано.

Г-н Портних и мнозинството в Общинския съвет от ГЕРБ могат още утре да предприемат действия, като внесат точка в дневния ред на свиканата сесия на ОС за връщане на акциите от “Пловдивски панаир" на държавата и по този начин да облекчат положението на г-н Портних по отношение на това досъдебно производство, като възстановят и обществения интерес и запазят Пловдивския панаир за всички българи.



Призовавам г-н Бойко Борисов ако не се е отказал и от този кмет на ГЕРБ, да спре да мълчи и да нареди на своите общински съветници да вземат решение и върнат акциите на Пловдивския панаир на Министерството на икономиката още утре.

През последните 3 години се борих със Специализираната прокуратура, Варненска Окръжна прокуратура и Софийска градска прокуратура. Подадох жалба срещу отказа на Варненска Окръжна прокуратура и изисках преписката на Специализираната прокуратура, на която се позовава Окръжна прокуратура за отказа си. В крайна сметка Софийска градска прокуратура изпратила преписката в Апелативна прокуратура - Варна и те образуваха досъдебно производство за престъпление по служба."