Главният изпълнителен директор на турската компания Appsilon Enterprise Тайлан Ерол се срещна със зам.-кмета Стефан Стоянов. Компанията е старт-ъп, който произвежда диаманти в лабораторни условия, с приложимост в редица индустрии, сред които производството на чипове и квантови сензори.

Това е втора среща между страните след участието на Стоянов в международен бизнес форум, който се проведе в Истанбул по-рано тази година. Тогава зам.-кметът представи пред редица чуждестранни компании потенциала на града в сферата на високотехнологичните производства и научноизследователските дейности.

"Индустриалните зони и местната икономика в Пловдив се фокусират все повече върху високотехнологични производства и такава ще е тенденцията поне следващите 10-15 години. Това са масово по-малки компании с не повече от 200-250 служители, но които произвеждат продукти с изключително висока добавена стойност,“ обясни Стоянов. По думите му присъствието на подобни производства ще помогне на местната икономика да привлече все повече инвеститори в секторите с висока добавена стойност, с което да нарасне и брутният вътрешен продукт.

Главният изпълнителен директор сподели, че Пловдив е на финалната права за привличане на Appsilon Enterprise, като се бори с още няколко дестинации. Очаква се компанията да вземе решение до края на годината и до края на 2024 да започне производствената си дейност. Чрез финализирането на проекта ще бъдат разкрити 100 нови работни места.