Празнична програма на община Пловдив за великденските празници:

13 април 2023 г. (четвъртък)

11:00 ч. – 13:00 ч. Площад "Стефан Стамболов“

Великденска творческа работилница за деца, с участието на ученици и преподаватели от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, гр. Пловдив.

За поредна година Община Пловдив и Национална гимназия за сценични и екранни изкуства - Пловдив подаряват радостни Великденски забавления на децата от Пловдив. По време на празниците на 13 и 15 април (Велики четвъртък и Велика събота, когато се боядисват яйца), от 10.00 до 13.00 часа, на пл. "Стефан Стамболов“ е организирана "Великденска творческа работилница за деца“. Всички желаещи могат да украсят по свой дизайн великденски яйца, а талантливите възпитаници на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства ще им помагат и насърчават. Осигурени са декоративни яйца, изработени от стиропор, екологични водоразтворими бои за декориране, четки и подкрепа от младите художници от училището. Осигурени са условия, така че по 15 деца едновременно ще могат да рисуват върху общо 200 великденски яйца, които след това да отнесат в своите домове.

Тревните площи пред Община Пловдив отново ще бъдат декорирани с големите красиво изрисувани яйца, подновени от децата на училището, които и тази година ще носят радост и настроение на пловдивчани.

15 април 2023 г. (събота)

11:00 ч. – 13:00 ч. Площад "Стефан Стамболов“

Великденска творческа работилница за деца, с участието на ученици и преподаватели от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, гр. Пловдив.

16 април 2023 г. (неделя)

17:00 ч.-18:00 ч. Площад "Стефан Стамболов“

Празничен концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл.

Николина Чакърдъкова e изпълнител, който преобрази представите за народна музика в България. Няма човек, който да не познава жената с шапка и панталон, която пее и танцува. Заедно с Неврокопски танцов ансамбъл, тя ще зарадва всички свои почитатели от Пловдив с мелодични песни, много музика и вихрени танци. Те ще потопят публиката в магията на народната музика, която ще стане свидетел на една "приказка" за приемствеността, за първите трепети, за любовта, за очакването, за мечтите, за порива да пееш и танцуваш.

От години Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл не са гостували в града под тепетата, затова специално за пловдивчани, Николина ще изпее някои от най - новите си песни, а Неврокопски танцов ансамбъл ще зарадва пловдивчани с нови хореографии. Няма да бъдат пропуснати и едни от най - обичаните и популярни песни на Николина Чакърдъкова. Ще има и много хора̀ с всички, които са дошли да я видят в неделния ден.

Със своята богата фолклорна програма Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл обещават един незабравим български празник на площада пред Община Пловдив с много музика, вихрени танци и обичани народни песни, които ще накарат всички да пеят и танцуват.

17 април 2023 г. (понеделник)

12:00 ч.-13:00 ч. Площад "Стефан Стамболов“

Празничен концерт на Духов оркестър - Пловдив, диригент Николай Гешев

Духов оркестър – Пловдив с ръководител и диригент Николай Гешев е носител и продължител на богатите музикални традиции на жанра в града. Градският духов оркестър е емблематична формация за Пловдив в продължение на 40 години. Оркестърът е закрит през 2000 г. поради липса на средства за издръжка, но през 2007 г. са направени постъпки за възстановяването му и оттогава той отново радва пловдивчани с богатия си репертоар и прекрасно звучене. Духовият оркестър, както и Биг Бенд - Пловдив са двете формации, които традиционно участват във всички градски тържества.

18 април 2023г. (вторник)

19.00ч., Храм "Св. Възнесение Господне“,

(Униатска черква , ул. "Кръстьо Пастухов" 22)

Великденски концерт през Светлата седмица с хор "Евмолпея“, диригент - д-р Алия Хансе, клавирен съпровод - Йорданка Иванова

Хор "Евмолпея“ при ЦПРЛ - ОДК – Пловдив е основан през 2006 г. и в неговия концертен състав участват момичета от 9 до 19 години от 23 пловдивски учебни заведения. Всяка година изнася около 15 сборни и самостоятелни концерта. Репертоарът им включва песни на 17 езика и е с широк спектър от български детски, фолклорни песни и обработки до хорови произведения, специални създадени за хора. Хор "Евмолпея“ е носител на званието "Посланик на добра воля“. Артистичната биография на хора включва 29 концертни турнета в 16 страни на Европа.

20 април 2023 г. (четвъртък)

18:00 ч - 19:00 ч. зала "Съединение“, Регионален исторически музей Пловдив

Празничен концерт на Ивайло Василев – флейта, Валентина Славова – сопрано и клавирен съпровод

Публиката ще се наслади на концерт с изключително разнообразна и интересна програма, в рамките на проектите "Световните български произведения" и "Музика за всеки", подкрепени от Национален фонд Култура. В първата част под заглавието "Музика за всеки" ще прозвучат световни образци за сопран, флейта и пиано, като Лео Делиб – "Славея", Морис Равел – "Шехерезада" и други.

Във втората част под заглавието "Световните български произведения" ще прозвучат български шедьоври за флейта и пиано, заедно с произведения на европейски и световни композитори на XX век, а публиката ще се убеди в световното ниво на българската композиторска школа през XX век. Вход свободен!