Във връзка с публикацията ни и постовете в социалните мрежи, свързани с условията в УМБАЛ "Проф д-р Стоян Киркович", дадохме право на отговор и на другата страна, а именно на изпълнителния директор на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. Той заяви пред "Фокус", че не смята условията в болницата за ужасни, тъй като снимките отразяват ремонтите дейности към момента. 

"Ремонтите, които се извършват на територията на Спешно отделение са по програма "Модернизация и реконструкция на спешната помощ", а изпълнението на договорите и строителните дейности са между фирмата изпълнител и Министерство на здравеопазването. През последните седмици този процес е бавен по редица технически причини причини. Извършват се дейности, касаещи подмяна на два транспортни асансьора, чиито срок приключва в края на месец март тази година. Същите ще се ползват от екипите на спешно отделение и хиругичните звена на лечебното заведение", каза проф. Йовчев.

По думите му в момента фунцкионират два асансьора, разположени в източната част на стълбището, които са определени за медицински персонал, останалите пет асансьора, от които два пътнически и три транспортни се използват от пациенти, студенти и посетители. "Необходимо е търпение след повикване, поради големия поток от ползватели в сутрешните и обедните часове. Извършва се цялостна смяна на покривна конструкция в Клиниката по инфекциозни болести. Ремонт се прави за първи път от 30 години. Опазването на имуществото в лечебното заведение е желателно, защото само така ще можем да подобрим условията на обслужване и лечение", каза директорът.

Проф. Йовчев спомена, че е бил свидетел на пациенти, които лично изхвърлят боклук на земята, след което снимат и пускат снимката в социалните мрежи с обяснение колко е мизерно лечебното заведение. Той обясни това с целенасочени атаки спрямо болницата от така наречените "тролове" в социалните мрежи. "Уважаеми пациенти, посетители и граждани, пазете нещата, които ползвате, защото поддръжката и ремонтът се заплаща със средства от лечебното заведение. Все по-често ставаме свидетели на незачитане труда на служителите. Безконтролно се изхвърлят кофички от кафе, хартии от закуски и други отпадъци по коридори и общи помещения. Нещо повече - стига се до там, че "доброжелатели" умишлено оставят кофичката от питието на пода, след което заснемат и публикуват в социалните мрежи. Дали всяко нещо в обществения ни живот и социална среда ще бъде хубаво зависи от нашата душевна чистота. Когато нея - душевната я няма, няма как да се радваме и да искаме от другите да ни я осигуряват", категоричен е проф. Йовчев.

Рени АТАНАСОВА