Снимка в социалните мрежи шокира с условията в УМБАЛ "Професор доктор Стоян Киркович“-Стара Загора, предаде репортер на "Фокус". Под поста на Иван Иванов, който е споделил фотографията заваляха коментари. 

"Безумно е всеки ден да се срещаме с тази гледка. Независимо дали сме пациенти, лекари, мед. сестри, санитари, студенти. Асансьорите не работят, става струпване на хора, днес дори пред мен се стигна до физическа саморазправа заради голямата навалица пред асансьорите. Медицинският персонал има чипове (без студентите), които отново не се използват, защото асансьорите не работят. И се използват 1-2 асансьора в цялата болница, предвид струпването на хората това е немислимо", пише Иванов.

В кометарите е споделена и друга снимка, на която е запечатана рампата за хора с увреждения или инвалидни колички в Инфекциозното отделение, която е направена от дървена врата.

"Мога да допълня, че целият коридор е с боклуци по земята (опаковки,калцуни и т.н) безразборно захвърлени. Паркинга, ако може така да се нарече. също е в пълна мизерия и мръсотия. Ужасно е! Да не говорим, че от този коридор се влиза и към родилното отделение", пише друга старозагорка. 

"Приоритет на България не са унищожените от наводнение Карловски села, някаква си болница. обслужваща да речем около 250-хиляден регион,а унищожената страна-племе Украйна", "Освен градът да пусне кампания DMS Киркович асансьори, друго не виждам. Срам за града ни!", "Снаха ми роди преди 5 месеца. От преди това спешното е в ремонт. Е, до кога? В нашия квартал за 2 месеца вдигнаха нов 6-етажен блок/кооперация. Там един ремонт не могат да приключат" - това гласят част от коментарите.

Повечето коментиращи споделиха, че състоянието на лечебното заведение е такова от месеци, като персонала се е оправдавал с ремонтни дейности. Гражданите, обаче, се питат колко още ще продължи ремонтът и ще бъде ли някога в добро състояние университетската болница, която обслужва целия Старозагорски регион. 

Проверка на "Фокус" установи, че ремонтът е започнал през юли месец миналата година. Той предвижда подмяната на два от транспортните асансьори, за което е обявена обществена поръчка, както и изграждане на външен асансьор. Финансирането за тях е осигурено от Министерството на здравеопазването. В процес е подмяна на отоплителната система в един от корпусите на болницата. По повод високите цени на електроенергията и газа ръководствтото на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович“ е изпратило искане до Министерството на здравеопазването за отпускане на средства за закупуване на когенерация.

Рени АТАНАСОВА