Проектът за удълбочаване на плавателните канали във Варненското езеро, за който държавата похарчи без търг 430 млн. лв., най-вероятно няма да бъде завършен и въведен в експлоатация в предвидения срок. Това сочи доклад за вътрешно ползване на Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", с който "Дневник" разполага. Причините за блокирането на проекта е очевидно лоша подготовка за драгирането, която не е отчела наличието на отдавна съществуващи пречки за извършването му. Сред тях са забавеният от Община Варна ремонт на скъсания още преди 4 години тръбопровод за отходни води, който пресича езерото, бетонни препятствия по дъното и незапочналото укрепване на Аспарухов мост. 

Тръбопроводът, чийто собственик е местната администрация във Варна, пренася силно токсични фекални води от градския кв. "Аспарухово" до пречиствателната станция в с. Тополи. Той бе прекъснат от преминаващ кораб през лятото на 2019 г., а кметът на града Иван Портних запази аварията в тайна до края на април 2020 г., когато тя стана известна след публикации в медиите. Това доведе до мащабно замърсяване на езерото, станало видимо и от космоса. Разследване на "Дневник" тогава показа, че инцидентът се е случил заради злоупотреба със средства, отпуснати от Европейския съюз, в размер на 5 млн. евро. С тях тръбата е трябвало да бъде заровена на 3 м. под езерното дъно. Вместо това обаче тя е била положена на самото дъно.

Една тръба - много пречки

След инцидента, при който тя беше прекъсната от корабно витло, Община Варна предприе няколко неуспешни опита за ремонт, като след последния тръбопроводът беше "временно" оставен непокрит до намирането на решение и финансиране за вкопаването му в дъното на езерото. Сега, освен че продължава да е заплаха за околната среда, тръбата се оказва и непреодолимо препятствие пред завършването на проекта за удълбочаването на плавателните канали в езерото на стойност близо половин милиард лева.

"Проектът на Община Варна предвижда изкоп на траншея (дълъг, тесен и дълбок ров за предпазване при строителство на пътища, канали и т.н. - бел.авт) във фарватера на Канал 1 с такава кота дъно на траншеята, която да осигури минимално покритие от 3 метра под дъното на канала, пише в доклада на Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". Изпълнителят на възложения проект (за удълбочаване, бел. авт.) е изпълнил почти всички драгажни дейности, като в зоната на авариралия тръбопровод драгажът е изпълнен до максимално възможните технически и безопасни условия, но с цел предпазване от авария работата в участъка е спряна".

По-нататък в доклада пише, че за удълбочаването на плавателните канали е мобилизирана скъпоструваща драгажна техника и всеки необоснован престой е свързан с големи разходи и загуби за изпълнителя. Освен това се нарушава и срокът по сключения договор, което води до начисляване на неустойки."Докато не бъде осигурена възможността за безопасно драгиране в участъка на временно разположения тръбопровод, е налице обективна невъзможност за цялостно изпълнение на възложената работа и приемане на обект "Удълбочаване на Канал 1 и Канал 2, Пристанище Варна" по реда на ЗУТ и въвеждането му в експлоатация."

В доклада пише още, че е необходимо "напорният тръбопровод да бъде ситуиран в проектното си положение или друго така, че да не възпрепятства довършването на драгажните работи без рискове от авария за механизацията или за действащият временен тръбопровод за отпадъчни води".