Продължава обновяването на сцена Филиал на ДТ "Стоян Бъчваров“ във Варна, което се извършва по ОП "Региони в растеж" 2014-2020. Оглед на ремонтните дейности направиха днес кметът Иван Портних, директорът на ТМПЦ- Варна Даниела Димова, ръководителят на проекта Ивелина Тодорова и представители на строителната фирма. Това съобщиха от пресцентъра на Община Варна за "Фокус".

"Обновяването на сградата се извършва по график. Благодаря на екипа на г-жа Димова, защото във фазата на кандидатстване и проектиране той беше изправен пред много предизвикателства. Заради сериозното поскъпване на строителните материали и инфлацията, сумата за ремонтните дейности трябваше да бъде индексирана. Благодаря на Общинския съвет за подкрепата, тъй като съветниците приеха моето предложение за осигуряване на допълнително финансиране в размер на 1,7 млн. лв. Така ние няма да загубим европейските средства и проектът ще бъде реализиран, надявам се до края на годината, за да може театърът да влезе в своя нов дом“, каза кметът.

За нас от най-голямо значение е долната и горната механизация – въртящата се сцена, която върви с художествено осветление, озвучаване и всички други атрибути, които са неизменна част от една професионална театрална и музикална сцена, каза Даниела Димова.

По данни на ръководителя на проекта вече е изградена скелетната конструкция – по тавана и стените, с цел монтиране на всички инсталации в сградата. Ремонтът на ВиК системата също е почти завършен, в момента се изграждат ел. и ОВК инсталации. Напълно разрушена е пристройката (бившето кафене) от южната страна на сградата. Направен е кофраж и армировка, където предстои да бъде излята първата плоча на допълнителната триетажна пристройка към сградата, в която ще бъде репетиционна зала. В началото на юни, при подходящо време, се предвижда покривът на сградата да бъде отворен, за да може да бъде вкаран резервоарът за гориво, който ще бъде в отделно помещение. В зрителната зала, която ще бъде с 285 места, предстои да започне поставянето на гипсокартон по тавана и стените.