Щастие е

...да разхождаш куче или две,

но няма фея на акото,

благодарим, че си почиствате след тях!

Хартиени флаери с такъв текст се появиха на стволовете на десетки дървета в центъра на Варна, видя репортер на "Фокус".

Нестандартен начин са избрали любители на домашни животни в града, да накарат другите жители да почистват след своите четирикраки любимци.

Инициативата е благородна, тъй като на много места в града се виждат "бомбардировки" от стомашно-чревния тракт на кучетата. Често изпражненията биват настъпвани от минувачи, които ги разнасят по улиците, а дори и в търговски обекти, че и у дома си.

В много градове в Западна Европа има пътни знаци, даващи указания на жителите да почистят след своя домашен любимец. Дори и у нас по магазините се продават торбички и найлонови ръкавици, които да спомогнат тази дейност. Преди години в най-голямата площадка за разхождане на кучета в Морската градина имаше специална кутия, от която всеки грижовен и милеещ за чистотата на града човек, можеше да си набави такива приспособления. От време на време в социалните мрежи се публикува снимка на шведската принцеса Мадлен, която е клекнала и почиства след домашния си любимец. Текстът й е повече от ясен: Това е принцеса Мадлен, принцесата на Швеция - чисти след своето куче. Короната не й падна от главата...

Проблемът с безразборно изхвърлените отпадъци е повсеместен не само във Варна. Масово хората изхвърлят фасове, хартийки, салфетки и всевъзможни боклуци направо на тротоара. Но същевременно възхваляват японците, които са манияци на тема чистота - симптоматичен е примера с футболистите от Страната на изгряващото слънце, които на Световното през 2018 година почистиха съблекалнята си на стадиона в Ростов на Дон, след като загубиха с 2:3 от Белгия и отпаднаха от световното първенство в Русия. Азиатците водеха с 2:0 до 69-ата минута, но допуснаха обрат. Въпреки драматичната загуба играчите и хора от щаба на тима подредиха всичко в помещението. Освен това оставиха бележка на руски с надпис "Спасибо“ ("благодаря“). 

И там няма фея на акото, но манталитета и самосъзнанието са други.