Пловдивските общински съветници приеха с 33 гласа "за", 7 "против" и нито един "въздържал се" годишния отчет за 2023 г. на изпълнението на програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на общината, предава Plovdiv24.bg.

По традиция, темата за въздуха на Пловдив предизвика оживление в заседателната зала на местния парламент. Старт на дискусията даде д-р Веселка Христамян, която, освен че похвали добре структурирания документ, постави въпроса за късането на връзката между реалност и хартиен отчет. Посочи, че в актуален доклад на Медицинския университет астмата е на второ място по заболеваемост при децата, а от здравни проблеми Пловдив губи 34 милиона лева годишно.

Добромира Костова се възмути, че по тази толкова важна за Пловдив тема от залата отсъстват кмета и ресорните заместник-кметове и припомни, че записаните в отчета мерки е трябвало да бъдат приложени още през 2010 г. 

Слави Георгиев съобщи, че между 400 и 600 милиона лева ще са необходими на Пловдив, за да реши проблема с мръсния въздух, но общината за съжаление не може да си позволи да поеме такъв финансов ангажимент. Сред възможните мерки е драстично увеличаване на персонала на "Градини и паркове" за зацветяване и поддържане на т. нар. кални петна и на Пловдивския общински инспекторат за осъществяване на необходимия контрол. Според него, неизпълнението на програмата за климатиците е заради това, че хората се притесняват, че после няма да могат да си плащат сметките за ток.

Борислав Инчев препоръча още отсега да се мисли за бюджета за следващата година. Развиване на общинското дружество "Екобус", стимулиране използването на електрически велосипеди, работа по свързаността на велоалеите, разширяване на пешеходните зони в централна градска част, увеличаване на зелената система - това са част от мерките, които според Инчев трябва да продължат да се прилагат.