При ефективни стачни действия, каквито са заявени и предстоят, Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Добрич не може да изпълнява пълния обем от работа. Това заявяват от Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС), предаде репортер на Агенция "Фокус". За да продължи работата в болницата нормално, исканията на стачкуващите трябва да бъдат изпълнени и те да се откажат от ефективни стачни действия.

Все още не е постигнато споразумение между стачкуващите медици и ръководството за увеличение на трудовите възнаграждения. На този етап от СБМС посочват, че ръководството трябва "да се съобрази с решението на Арбитражната комисия към Националния институт за помирение и арбитраж, което на основание чл. 14 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове ( ЗУКТС) определя минималните дейности, което включва само спешна и неотложна медицинска помощ".

Синдикатът посочва и друго важно задължение за работодателя - да обезпечи с достатъчно персонал отделенията, за да се осигури непрекъсваем режим на работа "при спазване на чл.21 от ЗУКТС или това означава, че той няма право да назначава нови служители или да взима на работа служители от друга структура в здравеопазването. Т.е трябва да използва само наличния нестачкуващ персонал".

Ако обаче работодателят не осигури необходимия персонал и постави стачкуващите в условия, в които те трябва да нарушат участието си в ефективна стачка, за да не бъдат застрашени живота и здравето на пациента, нуждаещ се от спешна или неотложна медицинска помощ, то работодателят трябва да им заплати допълнително възнаграждение от 100 лв. плюс часовата ставка по индивидуален трудов договор и така работодателят не удържа трудово възнаграждение на стачкуващите, допълват още от синдиката.

Все още не са оповестени началната дата на ефективната стачка в МБАЛ-Добрич и броят на участващите в нея медици.

Жулиета НИКОЛОВА