Гостите на първото издание на фестивала "Пролетници за сита зима“, който ще се проведе днес - 17 септември, в добруджанското село Крушари, ще имат възможност да наблюдават и дори да се включат в пресъздаването на обичая "Беленка", предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич

Събитието е посветено на пролетните земеделски култури и ще се проведе на площада на селото. Самодейци ще припомнят онези моменти от природния цикъл, когато в края на лятото и началото на есента са били прибирани последните земеделски култури – царевица и слънчоглед, а на седенки-беленки всички заедно с труд и песни са подготвяли зимнината на добитъка, семената за посев и прехраната си до следващото лято. 

Представители на различните етноси от околните села ще приготвят на място най-характерните за техния бит ястия в духа на празника – царевични пити, хляб, приготвен от жив квас, турска халва от печено брашно. На място ще бъде приготвено ашуре по автентична рецепта, в което домакините ще вложат пшеница, царевица, нахут, сушена бакла, орехи, всякакви сухи плодове и стафиди. Съществува легенда за този десерт, която е много древна, и тя ще бъде разказана на празника. Ще бъдат демонстрирани също забравени техники за изплитане на домакински изделия от царевична шума.

Организаторът - Община Крушари, са подготвили музикално-танцова програма, която ще докосне гостите до фолклорните традиции на българския, турския и ромски етнос, като израз на единението на хората, които от далечни времена обитават земите на Добруджа в хармония и разбирателство, така както ги е описал Йордан Йовков в своите творби.

Празникът започва в 10:00 часа. 

Жулиета НИКОЛОВА