Прелюбопитни истории за Варна ще бъдат представени в Народно читалище "Варненски будители - 1926" на 20 април. От 17,30 часа там ще се проведе първото издание на поредицата "Исторически срещи", чийто тема е "Познатите непознати: опълченците Тодор Габарев и Петър Чорбаджиев", научи "Фокус". Лектор ще бъде Симеон Кулиш, историк, научен секретар на Тракийски научен институт, филиал Варна. Входът е свободен.

По данни на исторически документи във Варна и Варненско са живели до смъртта си над 80 опълченци и поборници. Някои от тях достигат до високи служебни постове в йерархията на държавните институции. Господин Хаджииванов е окръжен управител на Варна и Бургас. Станю Божилов е градоначалник във Варна и Добрич. Драган Стоянов е околийски началник в няколко града.

Тодор Габарев, за когото ще се говори на срещата в НЧ "Варненски будители - 1926", е най-младият опълченец по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Приет в редовете на българското опълчение на 15 октомври 1877 година, когато е едва на 13 години, но поради възрастта си е включен в опълченските списъци със специален протокол едва през 1929 г. Умира на 1 август 1958 година във Варна. Според някои източници е последния починалият български опълченец. Това личи от факта, че през 1957 г. е награден с орден "9 септември 1944“.

Петър Чорбаджиев е роден в Плевен. На 28 април 1877 г. е зачислен в I дружина, I рота. След Освобождението се установява да живее във Варна.

Сред най-известните опълченци, свързали името си с морския град, е спасителят на Самарското знаме - Никола Корчев.

Единственият опълченец, роден във Варна пък е Георги Минков Сивков.