Представители на творчески индустрии от Добрич и Балчик посетиха молдовския град Кахул в рамките на международния проект “Success", който възобнови своята дейност след началото на ковид пандемията, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Проектът се изпълнява в партньорство от Търговско-промишлената палата (ТПП) в Добрич и Бизнес Инкубатор в град Кахул, Молдова.

Освен проведените бизнес срещи между представители на фирмите участници, акцент в дейностите бяха провеждане на бизнес изложение в Добрич, което се състоя в края на месец юли и представи участниците в него, и конференция с тяхно присъствие в Кахул, която се състоя преди броени дни. Спектърът на представените креативни индустрии от двете страни е широк, като проектът дава възможност за участие на широк кръг творци и бизнеси - от сферата на дизайна ((индустриален, мебелен, интернет и т.н.), индустрии - филмова, музикална, издателска, фотографска, медийна, софтуерна, сценични или визуални изкуства, архитектура, включително и ландшафтна, индустрия на фестивали и културни събития, културно наследство - материално и нематериално, включващо и художествените занаяти.

Българската страна бе представена от Международна туристическа академия "Итака“, Агенцията за икономическо развитие във Варна, Народно читалище (НЧ) "Паисий Хилендарски“ в град Балчик, НЧ "Добрич - 2017“, Фондация "Добруджа - история, традиции, култура“, "Култура без граници“, "ИСИЕ Радка Димитрова“, "Масони- МК“, Информационна агенция "Фокус“, "Ай Джи Теч“.

Част от делегацията беше екип на ТПП - Добрич: Герман Германов, ръководител на проекта, Татяна Гичева и Георги Колев. По време на форума "Укрепване на развитието на устойчивия творчески сектор чрез български и молдовски изследователски посещения“ бяха представени добри практики от двете страни в различни сфери, като подходи за насърчаване на предприемачеството в областта на креативните индустрии, проекти за регионално развитие чрез иновации, широко използване на информационните технологии за създаване на творчески продукти.

Домакините споделиха със задоволство, че в региона на 30-хилядния град Кахул функционират 55 училища, където се провежда обучение по информационни технологии за придобиване на основни умения и знания. Подпомагат се учители, както и създаването на класове за уеб дизайн. Една от основните цели в Молдова е задържането и връщането на младите хора в страната и постигане на интеграция на хъбове -мрежа от взаимоподдържащи се и взаимодействащи индустрии, което включва и творческите. По думите на Анатол Небуну, директор на Центъра за бизнес в Кахул, клъстерът е един от най-добрите формати за сътрудничество въобще в бизнес средите и това вече се прилага в молдовската страна.



Делегацията от България посети част от фирмите в Кахул, които имат свои представители в дейностите по проекта. Своята творческа работа представиха Дойница Чебутару, управител на фирма, която изработва сезонни или годишни облекла, посветени изключително на жените, създава дрехи за колекции и поръчкови дрехи за хора, които искат да създадат свой собствен стил. Произвежда ръчно плетени дрехи, организира шивашки курсове. Нейни колекции през последните две години са представяни по време на седмици на модата в Кишинев, в румънския град Клуж Напока и два пъти в световната столица на модата Милано. Мариана Паскал, управител на Център за върхови постижения в обучението и преподаването в Кахул, представи опита на своята сравнително млада фирма, която е и първият образователен център от Южен регион с много и диференцирани курсове за възрастни и деца. Центърът организира курсове за фирми, както и летни лагери за деца, където те се учат на лидерство и личностно развитие. Валерия-Елена Гурова впечатли българските участници с постигнатото от нейната млада креативна компания, която използва високопроизводителна техника за изработка и бродиране на дрехи от естествени тъкани.

Всеки продукт е индивидуален по свой начин и различен от местния пазар. Анатол Небуну, директор на Бизнес център - Кахул, по време на еднодневния форум представи основни насоки в работата - съдействие за решаване на социално-икономически проблеми в трансграничните райони на Молдова на основата на сътрудничество; осъществяване на съвместни програми и провеждане на събития чрез използване на световния опит; подкрепа за малкия и среден бизнес, което е един от приоритетите на проект “Success". Според Анатол Небуну креативните индустрии са важен компонент от всички икономически сектори, например туризъм, земеделие, информационни технологии.

Навсякъде могат да бъдат открити връзки и модели на коопериране с различни видове креативни индустрии. Това ще бъде и фокусът на съвместна работа в бъдеще и по-конкретно ще се търсят пътища за коопериране с клъстери в сферата на културата в Добрич и региона и тези в Кахул, защото "това е възможност за развитие“. Воля за това бе изразена и от двете страни, като първа крачка би било сключването на меморандум за сътрудничество например. Българските участници посетиха също ателие за художествена фотография и сравнително малка фирма, ориентирана към няколко сфери на производство - рязане и гравиране с високопроизводителни лазери, изработка на обемни и комбинирани обекти от дърво и друг вид материали.



В България молдовските участници в проекта, водени от Артур Небуну, директор на Бизнес Инкубатор - Кахул, имаха възможност да посетят културно-исторически забележителности в Добрич, като Архитектурно-етнографския комплекс "Старият Добрич, Държавния културен институт "Двореца“ в Приморска Добруджа, красивия град Балчик. Българските участници при посещението си в Кахул имаха възможност да разгледат Дома на културата, който в момента се реновира. Там бяха представени ръчно изработени предмети, като бижута, детски играчки и други аксесоари, гоблени, всички създадени от местни жители. Представени бяха Кахулският държавен университет, където се изучават хуманитарни и технически науки, новостроящият се театър "Богдана Хашдеу“.



В историческата наука се смята, че град Кахул е бил обитаван от много векове, като през годините е имал различни имена. Едно от тях е Scheia (на старорумънски означава "български“), записано през 1502 г., по-късно е дадено името Frumoasa ("красиво“ на румънски), записано през 1716 г. Съвременното име е дадено на селището след битката при Кагул. Градът се счита от местните за най-южната столица на Молдова, място с едни от най-красивите залези и изгреви, според туристическите пътеводители, среща на стародавно и ново, на традиции и модерност. Една от емблемите на града е Етнографският музей. Помещава се в сграда исторически паметник, построена през втората половина на 50-те години на миналия век. Музеят е основан през 1958 г. Разполага с богата колекция от картини, графики, скулптора, археология, нумизматика, филателия, книги, артефакти от различни области, като военна история, керамика, отдел "Природа“ и др. В четири зали са експонирани постоянни и временни експозиции.

Част от музея е селска къща в реален формат, построена през 1969 г. от естествени материали: глина, слама и тръстика. Представен е битът на молдованеца чрез народни костюми, текстил, предмети от ежедневието и земеделската работа. Особено впечатлява украсата от везано платно, която молдованката е поставяла на прозорци, огледала и икони, като че ли така е бивал белязан пътят на душата на хората, живели по тези земи - по специфичен начин надиплено като малко цвете в горната си част в средата домашно тъканото платно се спуска почтително надолу от двете страни като балдахин.

Друга емблема на града е паркът "Григор Виеру“, създаден още през 1923 г., носещ името на бесарабски поет, свързан с националното обновление, посещавал града многократно. В наши дни паркът предлага свежестта на зеленината, прохладата на вечерния здрач, красотата на дървени пластики, модерен и подреден, а от едната му страна се издига красивата църква "Св. св. Архангели Михаил и Гавраил“, архитектурен монумент от национално значение, чиито позлатени кубета се издигат величествено към безкрайното небе над Кахул. Градът се слави още с минералните лечебни извори и разнообразието от водни линии в езерата в околността, затова те присъстват като два символа в герба на града. Флората и фауната на този регион е обявена за зона под егидата на ЮНЕСКО.



Проектът “Success" е финансиран от инициативата EU4Business: Connecting Companies на Европейския съюз и управлявана от EUROCHAMBRES. Бюджетът му е в размер на 59 999 евро, принос от ЕС - 56 999 евро (95%). Периодът на изпълнение е 20.01.2022 – 22.08.2022. Партньори са Търговско-промишлена палата - Добрич, България (водещ партньор) и Бизнес Инкубатор - Кахул, Молдова (IACH) (партньор). Основната цел на дейностите е да подкрепи български и молдовски малки и средни предприятия, също бизнес организации, ангажирани в сектора на творческите индустрии и имащи потенциал за интернационализация при създаване на партньорства за разширяване на пазарите, повишаване конкурентоспособността и производителността, въвеждане на иновации, чрез обмяна на опит и добри практики и предоставяне на консултантски услуги.

В целеви групи попадат представители на фирми, сдружения и лица, упражняващи свободни професии в сектор творчески индустрии.



Жулиета НИКОЛОВА