Десетки старозагорски села отбелязаха 14 февруари - Ден на лозари и винари, наричайки за здрава и плодородна година, предаде репортер на "Фокус". В Оряховица денят започна с водосвет, отслужен от старозагорски свещеници, а след него ритуално бяха  зарязани лозите в един от масивите на селото, известно с руйното си и дъхаво вино, под звуците на гайда и български ритми жители и гости се поздравиха. Част от празника бяха и заместник-кметът на Стара Загора Радостин Танев, както и зам.-председателят на Общински съвет Стара Загора Антон Тонев. По традиция, празничният ден продължи с избор на Цар Трифон и Царица на лозята - поверието носи, че така производителите ще имат успешна земеделска година. Местната винарна почерпи присъстващите с вино - собствено производство.

Лозите зарязаха, с молитва за благодат, още и в селата Казанка, Памукчии, Могила и Сулица. Празнични хора се извиха и в Кирилово, Михайлово и Дълбоки. В най-голямото старозагорско село – Хрищени, празникът включи конкурс в три категории, а в Пшеничево, Маджерито и Калояновец отбелязаха 14 февруари с много музика и настроение, както и в Остра Могила и Козаревец.

Тази вечер от 17.30 часа на площада пред Община Стара Загора, хоро ще се извие по инициатива на Танцов клуб "Веселие“, Фолклорна танцова школа "Орисѝя" и Школа за народни танци "Фолклорна магия".

Трифон Зарезан ще празнуват и на 17 февруари - празникът на виното ще отбележат в Лясково и Руманя. В неделния ден – 18 февруари, в Борилово чакат гости.