Първото издание на фестивала на занаятите и изкуството се превърна в своеобразен празник в Архитектурно-етнографския комплекс на открито "Старият Добрич", предаде репортер на Радио "- Фокус". Уникално е мястото на самото събитие, защото в България има само няколко такива действащи етнографски комплекса. "Старият Добрич" със своите калдъръмени улички, възрожденската часовникова кула и дюкянчетата, сгушени сред стари дървета, носи едновремешния дух на добруджанеца, дълбоко свързан със земята и природата, изпод чиито сръчни ръце са се раждали предмети на бита, декорации, които са съдържали и неговата представа за красота и хармония.

Фестивалът, организиран от Фондация "Добруджа - история, традиции, култура" в партньорство с Община град Добрич чрез Програма за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност, възражда онзи свят на българина от недалечното минало, който се съхранява и оживява чрез днешните майстори занаятчии и художниците.

Палитрата от представени занаяти и приложно изкуство на фестивала е много богата - тъкачество, сарачество, седларство, свещолеене, грънчарство, художествена керамика, накити от рог, бъчварница, книговезане, дърворезба с верижен трион, сувенири, стъклопис, изделия от естествена кожа, топено арт-стъкло, накити от мъниста, художествен текстил, изделия от желязо и дър news pic 2
©
во, дрехи с шевици, грънчарство, медна галванопластика, художествено плетиво, изделия от ковано желязо, изобразително изкуство, иконопис, гайтанджийство, художествена обработка на дърво, накити от цветя, плъстене на вълна, тъкане на колани, накити от полимерна глина, бижута с шевици, везба, дрехи и аксесоари с етно елементи и др.

Интерес към фестивала са проявили над 40 занаятчии от страната, съобщи Пепа Рашева, председател на фондацията. Днешният празник допълва музикална палитра с участието на самодейци от Добрич и представянето на книгата на народната певица Галина Дурмушлийска "Песните на моята душа". Фестивалът продължава до 18:00 ч.

Жулиета НИКОЛОВА