Пожарът в пловдивското училище "Душо Хаджидеков“ е потушен, съобщиха за Фокус-Пловдив от Пожарната.

По думите на директорът на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението" – Пловдив комисар Георги Мангараков всички стаи в учебното заведение са запазени, няма пострадали хора.

Гасенето на пожара се е оказало сложно за пожарникарите, тъй като е обхванал близо 500 квадратни метра и се е наложило да бъде използвана специална техника. 

Сигналът за пожара е подаден в 11,30 часа днес. Веднага на място са били изпратени първо шест пожарни автомобила, а после и още два. Огънят е бил потушен сравнително бързо. Община Пловдив също се е отзовала, като е подпомогнала погасяването на пожара с вишки и водоноски.

По първоначални данни огнената стихия е възникнал при ремонт на покрива, съобщи кметът Здравко Димитров.

40 учители, които са били на място са се евакуирали по най-бързия начин, съобщи директорът на училището Грозденка Николова за Фокус-Пловдив. Тепърва ще се установява има ли пострадала и унищожена училищна документация.

Според директорката на учебното заведение най-пострадала е капандурата на училището в централната сграда, където учат 11 паралелки от прогимназиален курс и 9 начални паралелки.

Кметът на града Здравко Димитров заяви, че има възможност учениците от тези 19 паралелки да бъдат преместени в други училища.

Общинското училище има застраховк и след уточняване на щетите ще започне възстановяването  на сградата.