Продължаващата валежна обстановка може да доведе до напукване на черешите. Това каза в интервю за "Фокус“ зам.-директорът на Института по земеделие в Кюстендил проф. Димитър Сотиров. По думите му прекаленото количество вода в почвата води до напукване на плодовете. "По време на цъфтежа, а и след прецъфтяването се очакваше кампанията да бъде отлична. След това се оказа, че лошото време – хладно, дъждовно, ветровито време, попречи на летежа на пчелите. Голям процент от цветовете останаха неоплодени, а дървото изхвърля завръзите, които не са оплодени. Ако погледнем реколтата тя ще бъде около средното ниво, в сравнение с предходните години“, обясни Димитър Сотиров.

По думите му същинският проблем е валежният период, което ще доведе неминуемо до напукване на част от черешовите плодове. Те са вече във фаза на зазряване, а това ще се отрази неблагоприятно. "Няма да има шанс да се спре напукването- Това е обилно количество вода, корените я поемат и плодовете се напукват“, коментира Сотиров.

Лошото време прави и невъзможно извършването на растителнозащитните мероприятия.

Очакванията са, че тази година средният добив от череши в Кюстендил и региона ще бъде около 800 килограма от декар. Някои стопани очакват и по 2 тона. В областта черешовите масиви са около 18 000 дка.

Венцеслав ИЛЧЕВ