Бойкотирала ли е държавата бюджета на Варна? С този въпрос днес кметът на Варна Иван Портних започна своята пресконференция, свикана по повод актуални теми, свързани с развитието на морската столица, предаде репортер на "Фокус".

Той обясни, че няма подкрепа от последните правителства за изпълнението на важни за града инфраструктурни проекти. Паралелно с това вече 2 години общината няма достъп до европроекти. Не е била и компенсирана, както е било обещано, и за повишените цени на електроенергията и горивата, в следствия на рецесията.

Кметът припомни, че преди дни варненския съд отхвърли жалбата на бившия областен управител Благомир Коцев, отнасяща се до продажбата на 16 общински терени. Тя бе гласувана на сесия на Общинския съвет, но тогавашния губернатор я обжалва. Така той осакати бюджета на Варна. Ако не бе стопирал процедурата, то тези имоти щяха да бъдат продадени, а парите вложени в ремонт на пътища, за нова сграда на Математическата гимназия, за рехабилитация на читалищни сгради и др., стана ясно още от думите на Иван Портних.

Той засегна и тема, свързана с най-големия туристически комплекс по Северното Черноморие - Златни пясъци, който се намира на територията на община Варна. През 2020 и 2021 година служители на администрацията са направили проверки и констатирали наличието на над 300 незаконни търговски обекти там. Според кмета РДНСК е трябвало да ги премахне, но това не се е случило. Курортът е превзет от бараки, в които се продават чорапи, гащи и др., категоричен е кметът на морския град. Срам ме е да ви покажа снимки, направени от нашите служители, каза още той на пресконференцията, която се проведе в зала "Варна" на общинския билдинг.

Портних засегна и темата със скандалната канализационна тръба, който преди години стана причина за тежко замърсяване на Варненското езеро. Ще ви кажа една сензационна новина - тя си е още там. Нищо не се е предприело до сега. Най-после може нещо да се случи, защото до дни общината очаква писмо от Министерството на околната среда и водите. Когато то пристигне и ние се запознаем с него, ще стартираме процедури, касаещи удълбочаването на тръбата, така че да не се повтори този инцидент, обясни кметът.

Той засегна и темата с бараките, които "цъфнаха" в Морската градина на Варна. Няма да коментирам дали са красиви или грозни. Те са поставени на тези места по план, съгласуван и одобрен с други ведомства. Бели са, защото има наредба на община Варна, отнасяща се до естетизацията на преместваеми обекти, шатри, чадъри към заведения в централната част на града, които трябва да бъдат унифицирани в един цвят.

На въпрос на "Фокус" за липсата на функциониращи тоалетни в парка, кметът отговори, че концесиите на сегашните санитарни възли, както и на спирките в града, изтичат и скоро ще бъде открита нова процедура за отдаването им.