"За мен и за колегите ми е голяма чест и радост, че в редиците ни има служител, който е почетен гражданин на родния си град. Вчера на тържествена церемония в сградата на Община-Панагюрище нашият колега, приятел и световен шампион по самбо Иван Хърков - полицай в група "Охранителна полиция" при РУ-Панагюрище бе удостоен с титлата "Почетен гражданин на Панагюрище". С тези думи в една от социалните мрежи говорителят на ОДМВР-Пазарджик Мирослав Стоянов поздрави колегата си полицай Иван Хърков.

През ноември 2023 година, "Фокус" съобщи радостната вест и малко познатия факт, че актуалният световен шампион по самбо е полицай от Панагюрище. 

На тържествена сесия Общински съвет - Панагюрище удостои световния шампион по самбо Иван Хърков със званието "Почетен гражданин на Панагюрище" за постигнати изключително високи спортни успехи. 

Ключа на Община Панагюрище Иван Хърков получи от временно изпълняващият длъжността кмет Петър Каменски, а лентата му сложи председателят на Общинския съвет Иван Лалов. Той връчи на световния шампион и златната значка, и  грамотата.

От трибуната Иван Хърков благодари за оценката и каза: "Единственото, което мога да направя е да продължавам да се боря и да прославям нашата прекрасна община по целия свят".

В почетната книга  световният шампион написа, че в Панагюрище са се раждали и продължават да се раждат българи, които са прославяли и които ще прославят България в цял свят.

Иван Хърков  е роден на 9 декември 1996 г. в Панагюрище. Средното си образование завършва в днешната Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм. В момента е студент в Академията на МВР в столицата.

Започва да се занимава със самбо, когато е на 8 години. Негов треньор е световният шампион по самбо Иван Нетов.

Сред най-високите постижения на Хърков са: шампион на България за мъже 6 поредни години, 5 пъти Спортист №1 на община Панагюрище, най-добър самбист на България за 2021, 2022 и 2023 г., шампион на Европейска купа за мъже в Румъния през 2022 и в Италия през 2023, двукратен вицешампион на Европейско първенство през 2015 г. в Сърбия и 2016 г. във Франция; бронзов медалист  на Световно първенство за кадети през 2013 г. в Гърция и вицешампион за юноши прзе 2016 в Румъния, бронзов медалист от Европейското първенство през 2022 в Сърбия; двукратен европейски шампион за мъже през 2021 в Кипър и 2023 г. в Израел, бронзов медалист за мъже  през 2022 в Киргистан и световен шампион през 2023 г. в Армения.