"На границата. Поезия в пукнатина" е книгата, събрала стиховете, които печелят на живеещата в Германия българка наградата  на Националния дарителски фонд "13 века България" за поезия в конкурса "Съвременна българска художествена литература без граници" 2022, научи "Фокус".

Във Варна премиера на издадените произведения е днес от 18:00 в Художествения музей "Георги Велчев“ на ул. “Радко Димитриев" 8.

Донка Димова, живееща в Бремен, Германия, българка, се завръща за кратко в родината, за да представи своята нова книга - стихосбирката "На границата. Поезия в пукнатина".

Родом от Бургас, Донка е силно свързана с Черноморието и тези дни представя своята стихосбирка в морските градове на България. В своите стихове Донка Димова вижда морето като граница и връзка между световете. Книгата й е един поетичен разказ от осем цикъла, сред темите на които е и съдбата на бежанците, трудния път към свободната земя, инстинктите за оцеляване.

Донка Димова е политолог, преводач и поет. Родена е през 1986 г. в Бургас. Завършва немската езикова гимназия в родния си град, а след това - политология, европеистика, социална политика в Бремен и Хановер. Живее в Бремен, работи с хора в неравностойно положение, консултант е по социални и образователни въпроси, и специалист по вътрешноевропейска миграция. Води курсове по творческо писане, организира литературни четения. През 2021 г. печели награда на Евангелската културна църква в Бремерхафен. Публикува стихове в литературни списания като "Море", "Слово" и "Златорог" и др. През 2014 г. издава самостоятелна стихосбирка "Превод на ежедневието". Стиховете й са превеждани на немски и арабски език.

През 2022 г. получава първа награда за Поезия на клуба на българските жени и семейства в Хамбург. Същата година печели наградата на Националния дарителски фонд "13 века България" за поезия в конкурса "Съвременна българска художествена литература без граници". Материалното изражение на наградата представлява отпечатването на книгата й в България от Университетското издателство "Св. Климент Охридски“. Това е втората книга на авторката.