Поетът Марин Бодаков да е новият "Почетен гражданин на Велико Търново“ предлагат представители на културната общност в града, предаде кореспондент на "Фокус“. Идеята вече е внесена във Великотърновски общински съвет от Елена Димитрова и членовете на сдружение "Дупини“.

"Много е трудно да се говори за Марин Бодаков в минало време, затова ние няма да го направим“, казват вносителите.

Марин Бодаков е поет, литературовед, доцент по журналистика, редактор, общественик. Автор на девет книги със стихове, на литературно-исторически изследвания, свързани със стари търновски автори, на оперативна критика и есеистика в най-четените периодични издания за литература и култура.

"Човек с открита и ясна демократична позиция по обществените дела. Един от най-видните представители на поетическото поколение на 90-те години, със свои идеи, почерк и индивидуален творчески глас", посочват още в предложението си обществениците.

Те определят поета като интелектуалец от висока проба, достоен търновец с национален ръст, който никога не е забравял да подчертае връзката си с родния си град и по всякакъв начин е подпомагал развитието на културната му идентичност. С доцентурата си например той по достоен начин възражда спомена за забравения, роден в Търново, литературен критик Йордан Маринополски.

Марин Бодаков е роден на 28 април 1971 г. във Велико Търново.

През 1994 година завършва българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски“. От 1997 до 2000 г. работи в списание "Български месечник“. От 2000 година  до края на съществуването на вестника през 2018 г. работи в редакцията на "Култура“. Дейността си в него и рубриката си за книги "Ходене по буквите“ продължава в "К“, седмичника "за критика, дебати и културни удоволствия“ до края на издаването му през 2019 година. От създаването на онлайн медията "Тоест“ до последния си ден сътрудничи на седмичника с рубриката "По буквите“ и интервюта. Съветник по въпросите на културата в кабинета на председателя на Народното събрание Георги Пирински от 2006 до 2009 година.

Придобива докторска степен през 2014-а с дисертация на тема "Политики на представяне на българската литература в печатните медии през 90-те години на XX век. Проблеми на критическата авторефлексия“ с научен ръководител професор Тодор Абазов.

Член на журито на националната награда за съвременна българска художествена проза "Хеликон“ при първото ѝ издание през 2002 година.

Постоянен член на журито на конкурса за есе "Цветан Стоянов“, организиран от НДК, от второто издание до закриването на конкурса (2003 – 2010).

Член на журитата на националната награда за поезия "Христо Фотев“ за 2012 година, на националната награда за поезия "Иван Николов“ за 2013 година и на Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев“ за 2016 година.

Председател на журито на националната Славейкова награда за лирично стихотворение за 2014 година.

Награди:

През 2011 година печели (заедно с Румен Леонидов) наградата за поезия "Иван Николов“.

Носител на отличието "Рицар на книгата“ на Асоциация "Българска книга“ в категория "Печатни медии – вестници и списания“ за 2014 година.

Удостоен е с посмъртна награда "За цялостен принос към българския литературен контекст“ от Националния център за книгата и Литературен клуб "Перото“ в НДК през ноември 2021 година/

Отличен посмъртно с наградата "Христо Г. Данов“ за цялостен принос.

Автор е на стихосбирките: "Девство“,"Бисквити“, "Обявяване на провала", "Ангел в зоопарка“, "Наивно изкуство“, "Северна тетрадка“, "Битката за теб“,,"Мечка страх“, "Галерията на сърцето“.

Други произведения: "Иван Вазов и…“ - съставител, "Детето зад чина“ - съавтор със Зорница Христова, "Преведе от…“ - интервюта с български литературни преводачи, "Кой "уби“ критиката: Политики на представяне на българската литература в печатните медии през 90-те години на XX век“, "Критика и искреност. Случаят Йордан Маринополски“ , "Още не е загинала“ – разговори с полски интелектуалци.

Предложението на вносителите вече са подкрепили десетки представители на културната общност в духовната и историческа столица на България, като сред първите са заместник-кметът на Община Велико Търново Нейко Генчев, проф. Иван Станков от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и други.