Изтече крайният срок за участие в осемнадесетото издание на Националния литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов" – Кюстендил, съобщи за "Фокус“ Иван Андонов, председател на читалище "Братство“. Организатори на проявата са най-голямото кюстендилско читалище и Община Кюстендил.

Конкурсът е ежегоден, а основната му цел е да продължи ярката литературна традиция на град Кюстендил, за чието обогатяване и развитие има безспорен принос творчеството на Биньо Иванов – поетът, свързал трайно съдбата си с този град.

"В анонимната надпревара тази година заявиха участие 172 поети с общо над 500 стихотворения. Победителите ще бъдат определени от жури в състав: Атанас Капралов – директор на Национален литературен музей – София, Димитър Христов – поет, Димитър Бинев – поет и син на Биньо Иванов“, обясни Иван Андонов.

Тази година ще бъдат присъдени Първа награда – 400 лв., Втора награда – 300 лв., Трета награда – 200 лв. и 6 специални награди, подсигурени от спонсорите и спомоществователите на конкурса.

Резултатите ще бъдат обявени в навечерието на 24 май и ще бъдат публикувани на интернет страницата на читалището. Официалното награждаване ще бъде на 31 май от 18.00 ч. в голямата зала на читалището.