Почетоха личността на капелмайстора Тодор Наумов в Кюстендил, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Отбелязването на 140-годишнината от рождението на именият композитор беше организирано в читалище "Братство“.

Във фоайето на читалището беше открита фотодокументална изложба. В нея се разказва за живота и делото на родения в град

Велес Тодор Наумов. Беше посочено, че още от дете той свири на цигулка. Една година специализира в Париж. От 1907 година Тодор Наумов започва работа като капелмайстор във военнодуховите оркестри на Свищов, Цариброд, Сливница, Дупница, Горна баня, Враца, Кюстендил, Ямбол.

В работата си, той излиза извън рамките на военните си задължения, като развива широкообхватна концертна, композиторска, педагогическа и фолклорносъбираческа дейност. С оркестрите, които ръководи изнася концерти, популяризирайки световната музикална класика. Но основна задача, приемайки я като мисия, за Тодор Наумов е популяризирането на българската музика, на която всъщност и той самият е един от първите творци.

Тодор Наумов композира марша "Гусла" за хор и оркестър и "Марш на 37-ма пиринска дружина".

В края на 1930 г. капелмайсторът получава назначение за Кюстендил и остава в този град до края на живота си. Тук разгръща още по-пълно своите възможности – изнася стотици концерти пред граждани, военнослужещи, работници и селяни с духов и симфоничен оркестър.  

"Дъщерята на Тодор Наумов, д-р Елена  Наумова написва книга за своя баща, която излиза през 1990 г. Тази книга е изключително ценна не само като биография на един богат и одухотворен живот, а като доказателство за родолюбивите българи, проправили пътя на българската професионална музика“, разказа Иван Андонов, председател на читалище "Братство“.

Венцеслав ИЛЧЕВ