В Кюстендил отбелязват 140 години от рождението на Тодор Наумов, съобщи за Агенция "Фокус“ Иван Андонов, председател на читалище "Братство“ – Кюстендил. Отбелязването на годишнината ще започне от 11.00 часа в читалището. В салоните на културната институция ще бъде подредена изложба, посветена на българския диригенти, композитор и капелмайстор.

Тодор Наумов е роден на 20 януари 1883 година в град Велес, в будно родолюбиво семейство. От дете свири на цигулка. Основно образование получава в родния си град, гимназиално – в Солун, а музикалното си образование – в Консерваторията в Букурещ.

Участва в Балканската война и от спомените си от войната съчинява по-късно първата българска военна опера "Сине мой“. Взима участие като технически поручик, капелмайстор в Първата световна война и е носител на народен орден "За военна заслуга“.

В края на 1930 година вече като капелмайстор Тодор Наумов получава назначение за Кюстендил и остава в този град до края на живота си. Разгръща още по-пълно своите възможности – изнася стотици концерти пред граждани, военнослужещи, работници и селяни с духов и симфоничен оркестър. Именно в Кюстендил композира много творби, между които и оперите си "Богданка" и "Зидари".

"Много е интересно неговото творчество. То наброява над 300 произведения и творби. Той много е писал за нашия край. Бих споменал творбите: сюитата "На село, маршовете "Пауталия", "Памука", "Двете борчета", "Ехо", "Осоговска долина", тангото "Хубавата Осоговка", увертюрата "Скакавица", цикълът от валсове "Осогово", каза Иван Андонов. Тодор Наумов умира през 1941 година.

Венцеслав ИЛЧЕВ